Ova ti je dobra da ti je drago da sam shvatio
Vidis da si slozio koju automatsku getribu, mozda bi shvatio na kojem principu radi vecina reduktora i sper difrencijala!
Kao sto sam vec rekao, reduktor odreduje zelis zadnji pogon, ili sva cetiri, i na vecini boljih reduktora kada je na 4x4 pogonu odreduje omjer straznje i prednje osovine, znaci tipa 90% snage na zadnje kotace, a 10% snage na prednje kotace, s tim da po potrebi pojacaju snagu na prednje kotace, ako proklize!
Da je centralni dif kako ti tvrdis, desavalo bi se to da ako bude meksa podloga na prednjim kotacima, on bi iskljucio pogon na zadnje kotace i ti vise nebi imao 4x4 pogon, vec jedno ne vozljivo smece!
Tako da ako si na stalnih 4x4 pogonu onda reduktor uvijek prenosi snagu ki na prednje i na zadnje kotace, osim sto zna rasporedit snagu vise na zadnje kotace, ovisi o modelu i podlozi!
A onda imas prednji difrencijal i zadnji koji prenose sa difa snagu na kotace, malo bolji imaju i speru, tako da tipa oba zadnja kotaca vuku s istom snagom, ali to opet ovisi o omjeru spere!
A to zakljucavanje osovina su imale stare pile iz 50 i 60godina i to je sluzilo za ukljucivanje pogona, dok nije napravljeno da to reduktor odreduje i kada se tako pali 4x4 onda je to vise predvideno za iskopati se iz blata, ali isto tako trgaju osovine i dif ako se navazas tako i skreces!
U prncipu je to vise za ravno, naravno ovisi dali ima speru, ili ne!
I ne brini, kao sto sam rekao da rasturam automatske mjenjace, isto tako sam se naslagao difova, reduktora i
preko 100 generalki motora!