Ovaj jubito gore - klasična priča: imate problem = kupite još jednu kutijicu (elektronike) koji to rješava. I tako u nedogled.
Fault-tolerant sustavi komplicirana su stvar i najčešće samo djelomično uspješni. Čak i sa stock certificiranom opremom trebaju ti mjeseci rada i testiranja da možeš reči " da će ti u kritičnoj situaciji stvar raditi kao neki fault tolerant ".
Ovdje na Friku imali smo donedavna vrhunskog (
da vrhunskog !) stručnjaka za fault tolerant sustave, ali su ga otjerale usijane glave, pa se čovjeku više neda pisati po forumu.
Inače,ova kutijica gore je tipičan primjer uvođenja nove nevolje u cijeli sustav: može doči do lažnog okidanja, ne-okidanja ili zapetljavanja padobrana u elise (čak i kada je dron ispravan!) te donosi nekoliko novih moućih događaja u cijeu jednadžbu - ne vidim da se time smanjuju moguće posljedice ?
Zapravo dron i ne može biti fault-tolerant, makar mu svi kritični sustavi bili i utrostručeni jer je moguće djelovanje vanjske sile (udarac izvana) kada je moguće očekivati da mu redundancia ne znači ništa. Jedini način je da imaš drugi dron, dislociran , ali to nije - to !
Usput, tko je prije par većeri snimao fantačem djecu na klizalištu u ZGB leteći im iznad glava? Da, presreo me sinoć susjed i potužio mi se da mu netko ugrožava klince na klizanju. Napomena za onog tko je to radio - ako je na Friku: susjed je veći i znatno jači od mene....
Ja sam i dalje skeptičan oko ovog Pravilnika i čini mi se da ćemo svi naj**** zbog šačice redikula...
Damir