Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #735 – February 14, 2017, 10:10:56 pm Quote from: JMatic on February 14, 2017, 04:02:20 pmOk, povadio sam vecinu dozvola S obzirom da ja znam samo jednu, jel mozes napisat koje si dozvole izvadio?
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #736 – February 14, 2017, 10:45:30 pm misliš da je ovaj vadio 160 dozvola?http://www.youtube.com/playlist?list=PLv-JAAj0kRMg8aghL8H5x8cXRi_Rb_HgIbe safe, fly and enjoy Jet model www.tinyurl.com/turbojet01 Balza Jet www.tinyurl.com/BalzaJetModelFockeWulf 190 www.tinyurl.com/FockeWulf190noisemaker Benzinski šleper 2.5m www.tinyurl.com/BiduleSleper
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #737 – March 14, 2017, 11:40:18 am Evo da malo ozivim ovu temu: zakon za reguliranje snimanje iz zraka sam procitao prije par mjeseci i ne znam ima li izmjena od tada, a ta verzija koju sam citao toliko je neprecizna i otvorena raznim tumacenjima da je to ocajno (komentirao sam to na temi vezanoj uz taj zakon).No evo, kako sad planiram po prvi puta letjeti FPV dalje od kuce i vlastitog dvorista, postavljaju se pitanja i 'vata me paranoja... Pa prvo - sto ako ne snimam nista nego koristim samo FPV na micro quadu ispod 30g (konkretno, model Eachine E010 koji tezi otprilike toliko s kamerom i baterijom) za gledanje - bez ikakvog snimanja? Da li ce me globiti ako izadjem iz svog dvorista u park gdje nema ljudi? I dakle ne snimam vec samo gledam? O tome nije bilo rijeci nigdje cini mi se...S djepnim quadom kakav je E010 koji ima tzv. "ducted fans" zastitu za propelere (prakticno nemoguce je ozlijediti nekog) i domet od nekih 30-40m u svim smjerovima i leti samo u level modu (pa su onemogucene acro egzibicije koje bi evenutalno nabile propelere nekom u glavu prilikom raznih lupinga i sl.) da li predstavljam prijetnju za nacionalnu sigurnost i zivot ljudi, biljaka i zivotinja i trebam vaditi papire, dozvole...?
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #738 – March 14, 2017, 12:30:02 pm Dok nikoga ne ugrozavas i ne ometas samo leti i uzivaj
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #739 – March 14, 2017, 12:51:17 pm Quote from: tomoooo on March 14, 2017, 12:30:02 pmDok nikoga ne ugrozavas i ne ometas samo leti i uzivaj Procitaj malo bolje, Quote from: Argento on March 14, 2017, 11:40:18 amEvo da malo ozivim ovu temu: zakon za reguliranje snimanje iz zraka sam procitao prije par mjeseci i ne znam ima li izmjena od tada, a ta verzija koju sam citao toliko je neprecizna i otvorena raznim tumacenjima da je to ocajno (komentirao sam to na temi vezanoj uz taj zakon).No evo, kako sad planiram po prvi puta letjeti FPV dalje od kuce i vlastitog dvorista, postavljaju se pitanja i 'vata me paranoja... Pa prvo - sto ako ne snimam nista nego koristim samo FPV na micro quadu ispod 30g (konkretno, model Eachine E010 koji tezi otprilike toliko s kamerom i baterijom) za gledanje - bez ikakvog snimanja? Da li ce me globiti ako izadjem iz svog dvorista u park gdje nema ljudi? I dakle ne snimam vec samo gledam? O tome nije bilo rijeci nigdje cini mi se...S djepnim quadom kakav je E010 koji ima tzv. "ducted fans" zastitu za propelere (prakticno nemoguce je ozlijediti nekog) i domet od nekih 30-40m u svim smjerovima i leti samo u level modu (pa su onemogucene acro egzibicije koje bi evenutalno nabile propelere nekom u glavu prilikom raznih lupinga i sl.) da li predstavljam prijetnju za nacionalnu sigurnost i zivot ljudi, biljaka i zivotinja i trebam vaditi papire, dozvole...?Procitaj malo bolje sa malo vise razumijevanja, na E010 i slicne igracke pravilnik se ne odnosi.
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #740 – March 14, 2017, 01:57:05 pm Mislim, problem je sto ako dodje policija i pocne pametovati. Tko ce se natezati s njima ako se nemam za sto "uhvatiti" tj . konkretan tekst koji izuzima igracke itd.Morat cu procitati zadnju reviziju - jer ona prva koju sam citao prije par mjeseci odnosila se, ako se dobro sjecam definicije, na svako snimanje iz letjelice u pokretu - sto znaci i E010 pa i prakticno sjedenje u avionu i snimanje kroz prozor... Valjda su to sad rasclanili... (a FPV ionako ne mora biti snimanje).Gdje se sad moze naci zadnje stanje tj. zadnja verzija? Narodne novine pretpostavljam.... ?
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #741 – March 14, 2017, 02:04:14 pm Policija ti nece prigovarati, jedino sto ce te pitati je koliko kosta, koliki je domet i jel mogu oni malo voziti ako ces se striktno drzati zakona neces izaci dalje iz svoje sobe, a i tamo je upitno jer kada te zena vidi primijenit ce svoje zakone
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #742 – March 14, 2017, 02:07:58 pm OK, nasao.Sudeci po ovome:(5) Odredbe ovoga Pravilnika ne primjenjuju se na bespilotne zrakoplove pod uvjetom da ne mogu postići kinetičku energiju veću od 79 J.S E010 se smije letjeti mimo pravilnika cak i FPV.Ali postoji drugi pravilnk/zakon sto vec koji regulira bas snimanje iz zraka - za to sad ne znam...Quote from: tomoooo on March 14, 2017, 02:04:14 pmako ces se striktno drzati zakona neces izaci dalje iz svoje sobeKad dodje nadobudni policajac, onda ce se svaka stavka gledati... dakle striktno ili ne, ne ovisi o meni vec o njima.Zato se jos i nisam maknuo iz sobe dok 100% nisam siguran da nece biti problema.
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #743 – March 14, 2017, 02:40:22 pm Da, siguran sam da će te zbog E10 natezati murija http://www.youtube.com/watch?v=ONPUkJLhX1w
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #744 – March 14, 2017, 02:58:17 pm Ako stojis usred parkica s naocalama i oko tebe nesto leti, a tamo se zatekne policajac ili ga mozda netko pozove kad cuje zujanje, naravno da ce provjeravati i da moram znati koja su mi prava. A to je vec natezanje (za moj pojam)... Ali ocito clanak 5 izuzima takve igracke (vjerojatno sve dok ne snimam nista) pa se mogu na to pozvati ako krene jos vece natezanje
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #745 – March 14, 2017, 03:23:20 pm Samo mu reci da tvoja zujalica ne prelazi kinetičku energiju veću od 79 J ...ako mu nesto drugo nije jasno nek sam provjeri.
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #746 – March 14, 2017, 03:32:02 pm Upravo tako. Clanak 1, stavak 5 pa nek' istrazuje dalje (samo da mi sve skupa ne zapljeni dok ne istrazi )
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #747 – March 14, 2017, 03:54:55 pm Ponovit cu sto je netko vec gore napisao...ako si normalan i ne radis sranje leti gdje god zelis (dok kod pricamo o mikracima)...Letimo apsolutno svugdje, parkovi, oko djece i sve sto god pozelimo i samo najbolje reakcije!
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #748 – March 14, 2017, 04:29:50 pm Nebitno je jesi li normalan, nenormalan, da li ne radis ili radis sxxxanja - jer ako si van zakona, uvijek mozes nadrapati pa ma kako sve bilo super.Ali sve ispod 79J je izuzeto i OK - pa tako i cijela moja flota. Miran sam do eventualnih izmjena pravilnika...
Odg: Nacrt Pravilnika o sustavima bespilotnih zrakoplova Reply #749 – March 14, 2017, 04:49:55 pm a gle... po nekom novom pravilniku NE smijes nigdje dronom letjet... danas me murjak haltao na mjestu gdje letim onak vec god dana, i kaze da su dobili pred mjesec dana novi pravilnik, tocno neznam kaj pise u njemu jer me bas nije zanimalo, objasnio sam murjaku ko sam i cime se bavim, i u kratkim crtama je vidio da nisam bas prijetnja ALI nemogu tu vise letjet jer je dobio direktivu da me upozori---a letio sam na stadionu pored murijeugl, Tep i ja smo mu dali ocale i provozali ga jedan krug, covjek odusevljen ali direktiva je direktiva... imam i dalje na raspolaganju drugi stadion sto je dobra stvar da nemoram ici miljama daleko u sumu