setanje igracke po livadi nije neki osobit problem, ali je donekle problem definicije sta je to livada, a i snimanje iz zraka je opet posebna prica, pa makar i za osobne potrebe
potpuno je svejedno koja je pravna definicija i terminologija, oces rec da bi bio sretniji da ti neki klinac bubne igracku od 2 kg u sofersajbu ili da se to zove dron od 2kg ? koja je razlika ?
svaki ce zakonodavac definirati te termine prema svojoj zelji i nekom opceprihvacenom znacenju, i da li bi sta promijenilo da se "Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova" zove "Pravilnik o letecim igrackama" ako bi opet bile ekvivalentne zabrane i zahtjevi kao dosad ?
mogao je i zakonodavac kompletno zabranit letenje modela/dronova/UASa/"cigli" ... ima potpuno pravo na to ako cemo ogolit stvar do kraja
problem je sto je Pravilnik ima problema sa "matematikom i fizikom" i zato nastaje kaos
ajmo redom jos jednom:
- ko ce i kako izmjeriti 79J
- po cemu se razlikuje havarija modela od havarije drona/UASa
- podrucja gdje se s pojedinom letjelicom smije letjeti su nejasno definiranoa (npr sta je nenaseljeno podrucje - do kud ne smije biti ljudi i kuca, metara, kilometara, da li jedna ili pet kuca i slicno)
- udaljenosti od ljudi i zgrada par clanaka kasnije se ne mogu ostvariti u gradu
- zahtjev za velikim brojem motora, a sigurno moze sletjeti i quadcopter na tri motora ako ima dobar software
- gomila papirologije za "UAS" (a UAS je i moj depronac ako letim u podrucju III ili IV ili imam kameru)
- kompliciranje oko dozvola (isprobao)
... vjerujem da bi se komercijalni letaci sjetili jos ponesto, ovo je samo iz moje perspektive kad zelim prosetati nekog depronca po lokalnom parkicu
sve sam to probao objasnit u CCAA, nesto jos su probali i komercijalci, nesto smo se mailali, ali niskorist sve skupa ...
... ako ima koji dobrovoljac koji zeli to ici objasnjavati u CCAA sretno mu bilo, a molim ga da mi se javi prije toga jer cu uzet kameru i ici snimat saljivi kucni video, vjerujem da ce biti jos zainteresiranih za snimanje
... poanta je da se skupi neka zainteresirana kolicina ljudi, koja ima dobru motivaciju (novac npr) i moze predstavljati neku tezinu u drustvu, npr zainteresirani poslovnjaci kojima ovakav pravilnik ometa rad i zaradu pa da eventualno tada ostvare utjecaj na zakonodavca ... drukcije se bojim da mozemo jedino cekati EU zakon koji ce pregazito ovo sto sad imamo ...