Odg: Pravilnik o sustavima bespilotnih zrakoplova
Reply #220 –
Da se ne zaboravi...Cijela ova rasprava se odnosi i na sve ostale modele vezane uz aviomodelarstvo...Dakle, depronce, dlg, hlg, microquadove, racign quadove itd.
99% bilo kakvog aviomodelarstva tj. letenja RC modela u RH je nezakonito.
Neki zbog mase, neki zbog snimanja leta, neki zbog svega zajedno, neki nesretnici žive u kontroliranom zračnom prostoru itd.
Složio sam jedan banalan primjer koji obuhvaća cijelu problematiku, barem mislim:
Dakle, odem u Electronic centar, kupim za 500 kn igračku drona s kamericom, dometa 100,200m. Ja sam inače iz Osijeka i želim na Zrinjevcu snimiti sestru kako se igra s psićima s 10m visine i to staviti na youtube. Da bi to legalno napravio, moram pokušati naći neki mikro padobran(koji vjerojatno ni ne postoji) i montirati ga na mali quad od 500 grama zbog naseljenog prostora, ispuniti par obrazaca, prijaviti u Agenciju za B klasu naseljenog prostora. Slijedi plaćanje osiguranja malog drončića koje košta kao i za auto, 1000kn i to je jedino osiguranje koje Agencija prihvaća. Zatim moram otvoriti obrt ili firmu jer kao privatna osoba ne mogu zatražiti dopouštenje od DGU. Nakon otvaranja obrta, popunjavam još par složenih obrazaca DGU-a s ucrtavanjem i pisanjem koordinata leta i plaćam 70kn takse te čekam tjedan, dva da dobijem odobrenje. Nakon 2 tjedna dobijam dopuštenje DGU za snimanje. Tada se javljam HKZP i popunjavam njihovu papirologiju jer Osijek i sve okolo spadaju pod kontrolirani zračni prostor. Nakon svega toga, tjedana čekanja i muke, mogu posnimati sestru i psiće sa 5,10,15m visine ii tada je potrebno taj materijal poslati DGU da provjere jesam li ugrozio državnu sigurnost, iako je sve vidljivo na Google earth npr. Nakon cca 2 tjedna dobijam dozvolu i objavljujem materijal na youtubeu. Ukoliko je sa sestrom i par njenih prijateljica ne smijem biti bliže od 150m od njih jer su oni po zakonu "skupina ljudi". Dakle, ne mogu snimiti ništa jer se ljudi ne vide sa 150m udaljenosti.
Ne znam da li se išta mijenjalo u zadnje vrijeme...
Šokantno je da čak i postoje pojedinici kojima ovo sve ima smisla.