Pozdrav svima,
došao sam na forum da pokrenem jednu ovakvu temu i veselim se vidjeti temu već tu
(Jer nisam bio baš siguran dali je ovako nešto izvedivo)
Ja sam trenutno u misaonom procesu razvoja jednog solarnog glidera, no mnoga pitanja me naravno muče.
Inače sam ljubitelj svega što leti, ali nisam baš previše u ovom području. Kao srednjoškolac sam uz navođenje iskusnog modelara, složio jednu jedrilicu raspona 3m i i težine 1.6kg (balsa+lipa)...i to je to zapravo od mene na ovom području. Kasnije faks, obveze i nisam se bavio modelarstvom...iako se sjećam da je slaganje tog modela bio totalno ispunjavajući osjećaj.
Danas, nakon faksa i s nekim novim znanjima imam nešto zanimljivije ambicije.
Htio bih napraviti totalno autonomnu bespilotnu letjelicu, koja bi se mogla naravno upravljati, ali koja bi mogla biti i samostalna na autopilotu. (dan i noć)
Najbolje sam potkovan kao programer, tu već imam iskustva 7 godina i odradio sam dosta zahtjevnih projekata.. (ali sve na razvoju weba i softwarea, nula bodova mikrokontroleri i elektronika...)
Kao automatičar/mehatroničar/elektroničar sam slab, iako imam neko predznanje s faksa...no tu želim svakako učiti. Upravo sam u procesu nabavke prvih mikrokontrolera i ostalih komponenti..da složim neke čačkarije i da pohvatam osnovne principe automatizacije/regulacije u praksi. Ali da doživim "elektroničke" komponente i stvarne probleme koji tu dolaze...trenutno jedva znam po nazivima što je što
Kao modelar sam također površno upoznat sa situacijom..ali znam da ću uživati u izradi
. Proučavam trenutno tehnike rada s karbonom....jer ovog puta je plan koristiti karbon u izradi, za razliku od gore spomenute jedrlice.
Svjestan sam najvećeg problema, dovoljne autonomije baterije da glider može preživjeti noć u zraku a da istovremeno nije pretežak.
I sad tu dolaze pitanja koja vjerovatno vi iskusni znate.
Kako znati kolika vučna sila (Wati) treba da se održava jedrilica u zraku nekog xx raspona krila i neke xx težine? Jasno mi je da je full bitna i aerodinamika. No količina otpora je vjerovatno prilično precizno povezana sa rasponom krila, ako pretpostavimo da se ne fuša u izradi.
Da suzim nepoznate varijable, konceptualno sam zamislio glider 6m raspona krila. Sad ostaje samo potrebna snaga u ovisnosti od težine modela. (Isključivo potrebna snaga da model održava visinu, na nekoj minimalnoj letnoj brzini.)