Dečki, baš pratim ovu temu, al nisam baš nutra. Koje su to baterije na letjelici i na koju foru radi punjač da bi to mogao napuniti?Kužim nanotehnologiju ali da je napon veći i dosljedan potrošnji?
Gogy, oni su odabrali varijantu sa višim naponom i relativno manjom strujom samo zbog jednog razloga: Pošto je snaga umnožak napona i struje, virtualno sve ostaje isto - ali potrebni vodovi (kablovi) sada mogu biti tanji, pošto je struja relativno manja u odnosu na 'niskonaponske' sustave. Da bi cijeli avion bio što lakši, koriste se lagani materijali (ugljična vlakna i slično), no vodovi su od bakra sa nekom izolacijom.
Dok se izolacija može optimizirati da bude lagana, vodić baš i nemože ako je struja visoka. Naši dalekovodi su pravljeni od upredenih aluminijskih žica, podržani čeličnom sajlom u sredini te upredenice. Dok aluminij služi kao glavni provodnik, čelik podržava dalekovode kod visokog naprezanja, što zbog same težine kablova, što zbog meteoroloških uvjeta (vjetar, led na kablovima).
Vjerujem da su sličnu opciju ovdje koristili - gdje je zbog manje provodnosti aluminija u odnosu na bakar pad napona na žicama relativno nebitan (ne baš, ali govorim generalizirano) po pitanju gubljenja energije u odnosu na dobit u smislu olakšanja aviona.
Kontroleri punjenja i potrošnje su dakle pravljeni i optimizirani za te više napone. Solarne čelije su vezane u grupe, svaka grupa sa više elemenata u seriji da bi se dobio viši napon. Isto je i sa grupama baterija - svaka grupa ima array (uh, dok se ja sjetim našeg naziva) baterija. Nešto kao 80S10P - 80 x 3.7V baterija (serija od 80 baterija), sve skupa u recimo 10 paralelnih grupa (10 grupa, svaka grupa po 80 osnovnih LiPo ili drugih čelija od po 3.7V svaka).
Nisam ulazio u sitnije detalje, jer mi nisu poznati. Ovo što sam naveo je moj logički zaključak, tj. onako kako bi ja to izveo.
LP,
milan
---