Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #45 – March 29, 2015, 12:26:29 pm ajde .. neka si Ti otkrio u čemu je kvaka....sad se fino baci na nekakvu zanimljivu i nekompliciranu samogradnju...a prijemnike si uzimao polovne od nekoga sa foruma ili ?
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #46 – March 29, 2015, 01:24:01 pm @šišmiš te Spektrum kopije sam kupovao sa GiantSharka UK.Nakon prečestih gubitaka signala sam se malo raspitivao po forumima i nadošao da su to kopije i to loše (mada su imale sve Spektrum oznake).Kasnije su ih i oni povukli iz prodaje.Mene i dalje zanima da li je kolega imao probleme s originalnim prijemnicima i odakle ih je nabavio. Ovdje treba ići potpis - no ja sam nepismen.
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #47 – March 29, 2015, 02:03:02 pm inace iz dmt a su 110 posto originali jer sam osobno kontaktirao spektrum i rekli su da je dmt njihov posrednik i stvano sam usporedjivao kopije po netu i mogu samo pohvaliti dmt na originalnosti
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #48 – March 29, 2015, 03:42:30 pm Danas bio sa Federom (bas je blenatovo ljude zvati po nickovima) na livadi. Receiveri su original - bez sumnje. Esc je testiran i ispravan je. Naprogramirali smo model na stanici sa Orange i sve radi. Ostaje misterij zasto su dva receivera krepala.Moje je misljenje ( sa ponesto, malo, iskustva sa Spektrumom) slijedece - Spektrum voli "izostaviti" neke dobre inzinjerske "dizajnerske" prakse - ako je recimo uobicajeno ugraditi kondenzator na izlazu, oni ga ne ugrade (usteda od 0,01$) - pa recimo sveka anomalija spali izlazni stupanj. Ili tako nekako.I sam Andy Kuntz (Spek dizajner jako aktivan na RCG - u dobrom dijelu postova obican troll) povremeno prizna takav "design feature".Vjerojatno prilikom spajanja baterije postoje neke prijelazne pojave dok se bec ne stabilizira, koje svi normalno dizajnirani prijemnici prezive bez problema a Spek podlegne.Sve skupa je u nekom "granicnom" podrucju.Opcenito mislim da jedino sto kod Speka stvarno funkcionira je marketing a sve ostalo je ispodprosjecno.Relativno nedavno smo imali prepucavanje na RCG u vezi TM1000 i vario senzora gdje smo ih na koncu natjerali da priznaju kako to skoro uopce ne radi i napravili su "dizajne change" koji je vrlo brzo nakon toga nestao i opet tjeraju po svome. A support se na koncu javljao sa potpunom ignorancijom, vrijedjanjem i prijetnjama.Ukratko - Spek treba uzeti sa ozbiljnom rezervom. if ($znanje == NULL) {read FAQ; use SEARCH; use GOOGLE; } else { use mozak; make post; }
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #49 – March 29, 2015, 05:06:13 pm Nemoj mi to raditi.. bas se veselim novoj dx8 Lemon je na putu..
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #50 – March 29, 2015, 08:00:09 pm Imao sam nekoliko Spektruma, u ruci imao skoro svaki, i dok je recimo Futaba ipak koplje iznad, Spektrumu po funkcionalnosti ništa ne fali. FASST recimo (puno) bolje radi u kombinaciji s FPV-om (bar u usporedbi s DSM2, ne znam za DSMX) i kvaliteta izrade je nešto bolja (switchevi na Futabi su uvjerljiviji npr. ). Ali Spektrumi su jednostavni za programirati i ima user friendly interface, DSMX radi do jaja (ja nisam imal problema s original prijemnicima a navodno i Orange radi jako dobro), vibracija na =<DX8 je super feature, možeš letit fora stvari tipa 180 CFX heli i ostale Horizonove BNF modele. Nova DX6 G2 je čudo, iako ima samo 6 kanala (kaj je realno dovoljno za 90% modelara u Hrvatskoj) s izvrsnim opcijama za jedrilice i stvarno je ozbiljna stanica za OK cijenu. Ali za bilo kakav ozbiljniji model (pod tim mislim na stvari tipa 1:4 modeli, ogromni multi rigovi itd.) bih izabral Futaba ili JR-a. Kaj se tiče sprženih receivera, šteta kaj ne znaš kaj se točno dogodilo, teško da su oba crkla sama od sebe spojeni na full ispravan ESC i ostatak elektronike. Tak da sumnjam da je problem u njimaEdit: autocorrect me malo prca, pišem na mobu...
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #51 – March 29, 2015, 08:59:02 pm Ja sam najviše sumnjao na ESC; no svi testovi su OK, 'razgovara' sa karticom, može se programirati, BEC je OK, tjerao sam da vrti razne motore, preopterećivao ga na oba izlaza i nije pokazao nikakvu grešku ili sumnju.Evo, bio i Šišmiš kod mene, vidio da radi... čak sam radio i onaj test sa Am prijemnikom i nema nikakvih pojačanih smetnji.Što se tiće Spektruma, prošao je dug razvojni put... ako netko baš želi, prodaje se jedan 5E i dva prijemnika - dogovoriti ćemo se Damir
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #53 – March 29, 2015, 10:47:10 pm Robi potpuno se slažem s tobom. Spek ima dobru gamu (politiku) modela, uskočio je u pravo vrijeme i na pametan način zavladao tržištem. Ono što sam želio reči je - ne možeš slijepo vjerovati svemu što Spek nudi/radi.Zašto to mislim - ne bi išao puno u povijest (sve se može lako naći na internetu) ali par stvari moram spomenuti - kad je HH krenuo sa Spektrumom (doslovno prevarivši JR) i izbacio prvi DSM (pravo vrijeme, začetak 2,4) radili su na samo jednom kanalu (od 80ak mogućih) - prilikom paljenja se selektira kanal i ne mijenja do gašenja. To je ubrzo izazvalo veće smetnje i padove nego Mhz u to doba. Nastalo je "natezanje" i nakon nekog vremena (ne baš jako brzo) su izbacli DSM2 - i vidi čuda sada su koristili 2 kanala od 80 ali isto tako odabranih prilikom paljenja. Kao stvar je popravljena i nema više frke jer je statistika da se poklope bla bla bla- statistika je možda OK kad je na livadi par letača ali na prvom Joe Nall te godine (a Spektrum se potrudio da svi viđeniji piloti imaju njihove TX - marketing) se padalo u svakom slotu - Joe Nall ima po 50ak modela u zraku. Inerferencije samo takve - i tu je krenulo pi.....nje. I trajalo je godinama i Spektrum uporano nije priznavao ništa. Čak je za dokazivanje svoje "istine" složio na stolu 50 TXa koji su svi radili u isto vrijeme i "dokazivali" da interferencije ne postoje - imate Yubitu o tome.OK onda su nakon dosta godina izdali DSMX - sad bi to trebao biti pravi hopping spread itd itd protokol - prema njihovim vlastitim riječima "on top of DSM2" - slijedeća muljaža. Je protokol je stabilan, bolji itd -ali nije to što tvrde. Manje važno - radi - samo ne podnosim te marketing gluparije.Isto kao i gluparije u softwareu - jednostavan (možda za amere) - npr. krilo sa dva serva za elerone - jedan servo štekaš u Aileron port i ima svoje setinge u SW (subtrim, travel, itd.) drugi štekaš u Aux ali u SW se zove Flap i od setinga ima center a endpoint je preko aileronMix sa Eleronom (onim drugim) - ma nemojte me.Druga stvar koja me smeta je politika modela i "pumpanje" vlastitih korisnika. Novi DX6 (2014) i DX7 (V2) su krasni TX za zanimljive novce. Ali DX6 preklapa sve (i skoro uključivo) do DX8, DX7 i više. Sada svi imaju isti SW AirWare - funkcionalniji, bolji (i pametna odluka raditi jedan SW za sve stanice) ali i dalje blentav i funkcionalno manjkav (opet za amere). A glavni argumenti prodaje su: 250 memorija (ma to svima treba), telemetrija i voice (telemetrija im je uvjerljivo najgluplja na tržištu), izvrstan gumeni "grip" (prvi dojam u rukama - bar za palac letače) a zapravo kvaliteta je sve lošija i kod samog dizajna elektronike i kod izrade - i opet marketing diktira razvoj. I sad svi DX8 korisnici hrpimice kupuju DX6/7 (oni pametniji kupuju DX8 jer je na rasprodaji) pa će se onda pojaviti novi DX8 koji će sje... kupce DX9 i tako ukrug.Ili DX10/DX18 - HH se potrudio i napravio pult radio za EU tržište (pult je nepoznata stvar u americi) - uzeo hrpu iskusnih natjecatelja (marketing) i uspio napraviti radio kojem se palice sudaraju (toliko su blizu) - toliko o kvalitet idizajna i promišljenosti.Ili DX18 - u koliko modela se prodaje? DX18, DX18QQ (ajde više nema jer im je QQ dao nogu) DX18Mk2, DX18Stealth Edition - taj mi je najdraži stisneš gumb i Spek nestane.Ili recimo DX8 - dvije godine ga prodaju pa onda na velika zvona izađe novi "sailplane software" - a nemreš isprogramirat 4 klapne i snap flap da se na glavu postaviš.Telemetrija - za vrištat od smijeha - receiver + TM1000 - oba moraš bindat + ako imaš satelit receiver onda još i njega. Očajno limitiran bandwith - loši senzori (za dobar dio stvari ni ne postoje).I ta priča sa satelit receiverima - savršena marketing akcija za prodat još jedan receiver -a sve zbog toga jer onaj prvi nema diversity ni u primisli.Pa priča sa rebootanjem receivera (trebalo im je jedva 5 godina da to priznaju / promijene) - svi Spek receiveri do nedavno su ispod 4V išli u reboot - a reboot je trajao i do 10 sekundi - zašto - loš dizajn elektronike - ona prije spomenuta dobra elektroničarska praksa.Evo to su neki moji argumenti zašto ne volim Spektrum.Ne kažem da je loš - sigurno nije i vjerojatno vrijedi svoje novce - i sigurno ima jako puno korisnika koji vole Spektrum i dobar im je i sve OK.Ja jednostavno ne volim takve firme. if ($znanje == NULL) {read FAQ; use SEARCH; use GOOGLE; } else { use mozak; make post; }
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #54 – March 29, 2015, 10:56:07 pm Čovjek lijepo sve objasnio, svaka čast faldomak! Ja gledam iz perspektive svojih jednostavnih potreba, dosta flight modova za čukce i svim potrebnim mixevima, dosta kanala za heliće i mogu letit sve kaj mi je u hangaru. Ai 180 CFX mi se sviđa. Kasnije bu svakako Futaba jedna opet došla do mene jer prijemnika ima preko nekoliko u ladici
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #55 – March 30, 2015, 10:01:31 pm Meni je spektrum cist ok, koristim staru dx6i i na njoj imam sve kaj mi treba, ne koristim apsolutno ništa od navedenog kaj je Faldomak nabrojao pa mi je zato i dobra dx6.U kombinaciji s orangima je super za jednostavne letače ko ja.Toliko od mene Spektrum dx7s i razni modelčeki
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #56 – April 01, 2015, 06:32:26 pm Evo da završim priču u dobrom tonu.Dobio sam odgovor od dobavljača da je prijemnik koji sam poslao neispravan i da su mi poslali novi. Hvala svima na savjetima i pomoći.
Odg: Spektrum receiver ne radi Reply #57 – April 01, 2015, 10:21:30 pm Znam da je spek imao problema do prije nekoliko godina, slazem se da nije brend koji izbacuje vrhunske stvari, ali kada se stavis u moju poziciju da letim vec deset godina, prva stanica je jamara 4, druga futaba fx 18 sluzila punih 8 god, zasto spek zato sto je bila na akciji, zato sto poznanici lete na njemu i nemaju problema, zato sto za te pare nije bio nekakav izbor, svida mi se dizajn i nisam prezahtjevan korisnik, nadam se da ce sluziti a sto se tice ostalog slazem se, postoje i puno bolji