Ne kužim da se u današnje vrijeme, kada definitivno postoji tehnologija koja sve ovo može spriječiti,
desi ovakva stvar.. Pa ne prevoze kokoši, nego ljude...
Mislim da je ipak problem u lovi koju aviokompanije ne žele investirati i činjenici da cjede profit iz zrakoplova koji su stari po 25 godina.
Ok, zrakoplov može biti perfektno održavan, ali i dalje je to tehnologija stara 25 godina.
Zar je problem složiti autonomni sustav koji bi po potrebi reagirao na manualni pokušaj da pilot sruči avion u tlo - sustav koji ne bi samo upozoravao pilota, nego bi poduzeo konkretne aktivne radnje unaprijed isprogramirane za određenu situaciju.. Znači ako pilot ustalira avion - slijedi upozorenje, ako ne odreagira korektivnim menevrom, slijedi drugo upozorenje - ako ni tad ne odreagira - stroj sam odradi potreban manevar i ostaje u auto-modu i drži zadanu visinu i brzinu dok pilot određenim načinom ne uvjeri sustav da je priseban i sposoban preuzeti komande.. Pa to Arduino može odraditi...
Druga stvar - "crne kutije" - sranje za sebe.. znamo li di je završio Malaysia Airlines Flight 370 skupa sa svojim flight recorderima ?
Zar je u današnje vrijeme problem imati sustav u svakom airlineru koji bi ,od trenutka kada pilot na polazištu upali motore , dok ne sleti na odredište, kontinuirano u realnom vremenu slao sve potrebne parametre i poziciju u svoju centralu ili u neku globalnu mrežu koja prati sve linijske letove ?
Pa zar nije tragikomično da u 21 stoljeću ne znamo di smo posijali avion sa 240 živih duša ?
Jedino što mi ulijeva povjerenje je izjava ministra Hajdaša da je kod nas sve puno bolje nego kod švaba..