Ma je.. sve je to ok.. za twin setup sam i kupio baterije 25C /2200Mah.. al jbg... taj dan su bile na punjaču... a meni se jednostavno letjelo
pa što košta da košta
Nego kad smo već kod baterija... zanima me još jedna stvar.. onako njubovska..
Čitao, slušao i td.. da se lipo ne smije preprazniti.. tj. da i napon ne smije pasti ispod 3V po ćeliji? Hm, ok. Isto tako se negdje spominjalo da se smije trošiti do nekih 70%.. ok.. Ali čega? Napona, napona po ćeliji ili kapaciteta?
No da skratim.. kod prvog rc shoppinga uzeo sam neki jeftini punjač.. TUNIRGY420 (
http://www.hobbycity.com/hobbycity/store/uh_viewItem.asp?idProduct=7898#)
koji ima kao balancer, i pokazuje postotke po ćeliji. Manuala nema, voltažu ne pokazuje, no izgleda da sasvim dobro radi i balansira.
Sad ono šta mislim je da pokazuje postotke kao kapacitet, tj. koliko još treba da se napuni i balansira. (Ispravite me ako griješim)
Od ESC-a, pošto ga nisam kupovao u Hobby city-u, kupio sam mislim relativno dobar i nešto skuplji (oko 20 funti) HobbyWing Guard 30A
Motori su welgardovi 2212-06 28A 2200KV SP
Ok. ESC je Guard series i ima dosta mogućnsti za programiranje, no ima i ugađen battery protector (LVP) manual ;
http://site.hobbypartz.com/manual/ESC_e.pdfI ima dva moda, jedan koji mjeri ukupan napon battery pack-a, i drugi pri kojem se uključi balancer port, tada mjeri napon cijelog packa i napon pojedine ćelije.
1. slučaj.
For lithium batteries, the number of battery cells is calculated automatically. Low / medium / high cutoff voltage for each
cell is: 2.6V/2.85V/3.1V. For exampln e: For a 3 cells lithium pack, whe“Medium” cutoff threshold is set, the cut-off voltage
will be: 2.85*3=8.55V.
2.slučaj
When using balance discharge monitoring and protection function (i.e. Plugging the balance charge connector on battery
pack into the BDMP socket on the Guard series ESC, the ESC monitors not only the voltage of the whole battery pack but also
the voltage of each cell). For lithium battery,low / medium / high cut off voltage for each cell is: 2.6V/2.85V/3.1V. When the
voltage of any cell in battery pack is lower than the cut-off threshold, the protection function is activated.
Ok, pošto je već poduži post.. ono bitno..
Čini mi se da ESC štiti bateriju, tj. da me onemogućava da ju potrošim više no što trebam (osim u ovom brutalnom slučaju iz prvog posta
)
No, kad god završim sa letom.. potrošim maksimum šta se da.. taman rade servači i rx, al motor samo što ne stane. (pretpostavljam da ga to limitira esc)
E sad.. kad spojim bateriju na punjač.. ona pokazuje 0%,0%,0%, eventualno ako prije sletim zna biti i po 40, pa ponekad i 70%.
Sad ne znam da li je to u redu, tj. da li se lipo smije trošiti do tih 70% napona(3.0 V po ćeliji) ili do 70% kapaciteta??
Čitao sam da kad se sruši napon ispod, da su baterije uglavnom za baciti. Na što sam se malo prepao i uzeo voltmetar u ruke.. i pogledao svježe potrošene baterije koje su na punjaču pokazivale 0%.
Stanje sa voltmetra je slijedeće na različitim tipovima baterija:
1. Zippy 25C/2200Mah : Ukupan napon : 9,8 V 3.26 V po ćeliji (niti jedna nije ispod 3V)
2. Loongmax 20C/1600Mah : ukupan napon: 10,4V (3,46V)
3. Zippy 20C/1500Mah (to je ova iz prvog posta
) Ukpan napon: 12,30 (nakon tjedan dana) S1:3.98V - S2:4.12V - S3:4.16V
Sad pošto nisam primjetio nikakve posebne probleme sa baterijama, flight time mi je čak svaki put sve duži (vjerojatno se učim bolje upravljati i trošiti), nisam siguran da li je sve ok? Muči me onaj postotak na tom punjaču.