Tko prvi njegova djevojka, iako mala zamjerka ide organizatoru sto je zrtvovao izgleda ipak jednu djevicu premalo...
Salim se naravno, na vrijeme se nemoze utjecati i ovaj puta nam pred kraj i nije bilo bas naklonjeno. Na startu se pojavilo 19 natjecatelja od prijavljenih 22. Odvozeno je 6 kvalifikacijskih turnusa i zatim uz suglasnost natpolovicne vecina finalista odluceno je, da kisa pomijesana sa vulkanskim pepelom ipak predstavlja preveliku opasnost za nase letjelice i da se finale nece letjeti.
Legendarni model Trotter vratio se na velika vrata i tako Dlaki jos jednom cestitke na zasluzenoj pobjedi. Nesto gorcine ostalo je nakon Nixinog trenutka dekoncentracije i slucajnog paljenja motora prilikom slijetanja, cime je zaradio nevazeci let sto mu je odnijelo pobjedu i ekstreman pad na tabeli ali kako kaze ona narodna: "Dok nekom ne smrkne, drugom ne svane..."
Sama organizacija prve ovogodisnje tekme bila je besprijekorna, sve je proteklo glatko, bez komplikacija... Posebno bi pohvalio organizatora sto je osigurao suce na svakom startnom mjestu i nama natjecateljima omogucio bezbrizno pripremu i koncentraciju na letenje
Naravno nesmijem zaboraviti na odlicne cevape i ugodno druzenje sa kolegama modelarima. Izdvojio bi ovdje legendu modelarstva Toneta Videnska koji je do nas potegnuo cak iz SLO metropole.
Valja jos napomenuti da je to bila prva tekma prema novim pravilima, dakle skracenim radom motora sa prijasnjih 60 na sadasnjih 40 sekundi. Po meni je zasada odluka bila ispravna i natjecanje ucinila jos zanimljivijim.
Sto se same tice tehnike, pojavilo se nekoliko novih modela razlicitih koncepcija. Osobno sam prvom tekmom zadovoljan, prije svega radi ispravne procjene i odluke sto nam nova pravila donose.
citiram moj post sa foruma aeromodelarstvo od 4.12.2009g.
"Kada bi trebala biti slijedeca komisija? Tek toliko da znam koji je termin posto budem pripremao avion za novu sezonu i ako ce biti tako kao sto je gore navedeno morat cu malo optimizirati avion... sada opet nekome nece biti jasno kako i zasto?!
Ako se bude skracivao rad motora visine ce biti daleko manje i nece biti toliko pravocrtnog letenja i "odrzavanja" aviona u dobrom zraku, vec ce prije trebati reagirati i iskoristit svaki dasak termike. Dosad sam primjetio da su imali nesto prednosti stabilni avioni koji bi gubili sto manje visine na startu kada vidljivost nije najbolja, a "pravo" letenje pocelo je tek nakon 3-4 minute kada si izgubio svu startnu visinu a avion je bivao sve veci i veci
Malo sale ali nisam daleko od istine, pa tako sada razmisljam da mi u slucaju promjene pravila ne treba avion duzine 1,5m i raspona 2,3m
Svakako bude zanimljivo pratiti kako budu promjene utjecale na daljni razvoj F5J-a, osobno mislim da bude kategorija postala nesto zahtijevnija i pogreske ce se skupo placati " Dobro, nesto sam pogodio i nesto ne ali zamisljena koncepcija novog "allround aviona" u jucerasnjim uvjetima se pokazala vrlo dobrom. Dakle avion nesto manjeg raspona i manje povrsine sa brzim profilom u kombinaciji sa propisanom minimalnom masom te optimiziranim setupom - naravno sve u skladu sa pravilnikom bez ikakvih modifikacija, recept je za postizanje sto vece visine na startu. Ali naravno da sve ima svoje prednosti i mane, tako da je takav avion nesto losiji kod planiranja sto se jasno moglo vidjeti u nekoliko letova. Ili da nebude sve tako sivo kako bi rekao nas poznati modelar za sve je kriv los zrak
Upravo ta cinjenica eksperimentiranja sa razlicitim koncepcijama doma izrađenih jedrilica u granicama propisanog, meni daje najvecu draz ovoj nasoj nacionalnoj kategoriji
p.s.
ako ima jos pokoja slika dajte je stavite na forum