Odg: Budućnost autonomije leta: Dronovi na vodik će letjeti satima
Reply #6 –
Stingray je prekrasan quad. Ono kako je Stingray 500 izveden, malo mi se ne sviđa i vjerujem da je moguća drugačija konfiguracija (recimo 'zvjezdasto', tako da krakovi idu od centra). Kao dopunu bi svakako stavio kvačilo, tako da se motor može zagrijati bez da se propeleri moraju rotirati. U pravu si što se tiče poletne mase... ne znam zašto sam tako razmišljao (stara ideja, jako stara). Valjda sam u tom trentku imao jako malo saznanja oko mehanike i fizike motora sa nutarnjim sagorijevanjem. Okay, ni danas ne znam puno više.
Nuklearno gorivo - isto preteško. Da bi stvar funkcionirala, mora ići dosta 'moderatora', tj. materijala (voda, teška voda, grafit, razni polimeri...), koji će 'termalizirati' neutron - kako bi ovaj usporio i dao toplinsku energiju. Ali, to je opet 'parni kotao', gdje se neki fluid zagrijava, pogoni turbinu, a druga strana se mora hladiti da bi fluid recirkulirao. Direktna konverzija putem alfa ili beta čestica za sada slabo ide. Izotop mora konstantno davati te čestice i ne može se sam zaustaviti, sve dok ne dođe do potpunog 'raspada' (tipični polu-raspad, pomnožen višestruko).
Vodik kao gorivo je dakle jedino što ostaje. Broj 1 u periodičkoj tabli elemenata, dakle najlakši. Jedino je problem taj tlak. Ja sam imao 60-litarsku bocu helija, gdje je pri "samo" 200 bara bilo tek 1.5 kilograma helija. Strava je čuti sigurnosni ventil, koji se ponekad aktivira pri otvaranju reducirnog ventila.
Da se vratimo na maštu (a što mi drugo preostaje, nisam ja NASA da imam novaca i resursa da istražujem). Ako gledamo sva živa bića u prirodi, niti jedna ne funkcionira tako da se nahrani a onda radi teške poslove. Pčela na primjer zahtijeva 'visokooktansko gorivo' a to je nektar. Isto tako i kolibri - jako puno nektara. Dakle quad bi morao povremeno sletjeti da uzme gorivo. Ovo što mi danas radimo sa LiPo baterijama - spajamo dvije ili više u paralelu... to je isto kao da kolibri za sobom vuče bocu nektara.
Ovo sa 4 sata autonomije sa jednim punjenjem... hmmm... Ako to i ostvare, sigurno će biti eksluzivno u vojne svrhe.
LP,
milan
---