Dakle, stiglo me i to, pao mi quad, full fpv, gimbal.
U srijedu, 03.06. Zitnjak, livada iza bauhausa, prema naselju Kozari bok. Obicno sam tamo letio prije posla jer mi je firma blizu, lokacija mi je ok, i imam dovoljno zelenog prostora za letit i isprobat setup, gimbal, radi usavrsavanja quada.
No, u srijedu se nesto dogodilo na nekih 200-300 metara od mene, visina 70-100m. Vise se ni ne sjecam jer je sve bilo odigrano u sekundi, no neko nagadjanje je kvar ili motora, ESC-a, ili pucanje propelera. Letio sam na naocale na fiksnu cctv kameru, i kad sam vidio da se nesto dogadja s quadom, prebacio sliku na gimbal, i u kadru je bio jedan motor i propeler. Inace ni kad sam iso 50 km/h propovi nisu bili u kadru.
Pola sekunde kasnije telemetrija pocela bipat, javlja da nema kontakta sa receiverom, u isto vrijeme nestaje video. Uz mene su bili trojica kolega s posla koji su gledali quad i rekli da je pao. Ja osobno to nisam vidio. No, jedino logicno objasnjenje za gubitak signala na 2.4 i 5.8 GHz u isto vrijeme mi je gubitak napajanja, odnosno, pad, iskopcavanje baterije. Gubitak frsky signala (xjt i x8r) na 300 metara, sumnjam, tesko?
Nekoliko sekundi prije pada, OSD mi je pokazivao oko 220-250 m udaljenost. To sam uzeo ko neki orjentir za trazenje, no ne sjecam se koliko je bilo u trenutnu pada.
Letio sam u gps modu, 10 satelita pokazivao OSD, quad je lokirao home prije polijetanja. No, moja greska je bila da nisam imao podesen failsafe na receiveru, jer sam prtljao par dana prije, bindao modul sa drugim receiverom, i tako. Nekako iskljucujem mogucnost da je model odletio, jer nebih u tom trenu u isto vrijeme izgubio signal u video i radio vezi.
Moja greska je sto nisam u trenu kad sam skuzio da se nesto dogadja prebacio u manual, i pokusao izvuci quad, jer ako je bio u gps modu, u slucaju otkaza neke od komponenti, ko zna sto je quad radio. No, to je sve bilo u sekundi, i nije bilo vremena za nista. Ko nije prosao isto, nezna.
Ako netko ima neke informacije, cuo je od nekog da je nesto vidio, nasao, molim da mi se javi.
Nas nekoliko je u dva dana poprilicno procesljalo to podrucje, no nismo nista uspjeli pronaci. Stvar je u tome da se iz zraka ne vidi koliko je zapravo visoka sikara na mjestu gdje je mozda pao. Doslovno da prodjem metar od njega, ako nemam srece, tesko ga je vidjeti.
Zahvaljujem ljudinama koji su kopali po tom podrucju ovih dana, i pomogli mi traziti, samnom, i bez mene.
U privitku je slika quada, potencijalna lokacija pada, vjerojatno neprecizna, i link na video koji je Daglas okinuo nakon pada, mozda se nesto vidi iz zraka. Ja sam procesljao i video nekoliko puta, no cak i kad bi preletio iznad njega, tesko bi ga vidio u visokoj travi.
! No longer available