Mozgy, to super jednostavno izgleda. I taj oled ima barem 128x64 pixela, ne kao ovaj nokija 5110 samo 84x48, tako da je teško bilo kakvu pristojnu grafiku napraviti. Jedino je problem što sam naručio dvije pločice Atiny85, pa mi je ostalo samo 11 lipa na računu, a do mirovine 11 dana. Pa onda čekanje dok se kinez smisli poslati...
Sinoć (tj. noćas, cijelu noć) sam paničario - probao sam USBasp da vidim dali s njim mogu programirati Arduino nano. Neku grešku je izbacio tipa nadogradnje firmwarea, pa sam onda otišao na YT da vidim kako i zašto. Onda skinuo "eePe" program, i napravio brljavu. Nakon toga ni Arduino IDE ni USBasp mi nisu radili. Obrisao taj eePe, re-instalirao arduino IDE (i usput obrisao sve moje librarije, jer su bili pod 'program files' a ne u my documents, kako sam kasnije skontao da je bolje.
Na kraju je ispalo da je zapravo greška nastala kad sam pokušao jedan arduino nano koristiti kao programer za re-programiranje USBasp-a, pa se bootloader pobrkao. Iako je ostao na mjestu, neki od bitova su mu valjda pobrkani, pa je cijela stvar postala komplicirana: nisam mogao više niti jedan arduino programirati, tj. upload .hex filea. A nije radilo ni "burn bootloader" iz arduino IDE sučelja.
Riješio sam tako što sam pomoću "Hazama AVR programmer-a" skinuo ispravan bootloader sa druge pločice, pa ga 'upržio' na ovu pobrkanu. Sad sve radi.
Original variometar od Rolf R. Bakke-a je preko 8 kilobajta dugačak, ne stane u Atiny85. Onda sam pobrisao dosta toga, uglavnom serijsku komunikaciju sa kompjuterom, gdje se ispisuju poruke tipa "senzor nije priključen" i slično. Ionako samostalan rad tog MCU-a ne treba nikakav monitor. Sada je sve to oko 6.6 kilobajta, komotno stane u Atiny85 čak i sa 1 KB bootloader-om.
Kad nabavim taj čip (za sada sam naručio samo gotovu razvojnu pločicu sa tim čipom), onda taj programčić strpam u njega, stavim 433 MHz predajnik (koji ide na 3.3V, ali sam ga uspio pokrenuti na 5V bez pregaranja, pod uvjetom da radi impulsno !!!) i sve to zaštititi onom skupljajućom plastikom. Tako da će ići na klizač na 5V sa prijemnika.
Prijemni dio 433 MHz još moram probati dodati malo pojačalo sa jedan ili dva tranzistora i dodati neki majušni zvučnik, te bateriju do 5V (ne treba nikakav arduino na prijemnoj strani. Sve to planiram montirati na šiltiku (!) odmah do Mobius kamere, tako da mi je uvijek pri uhu.
prvo ću probati na MiniMag-u, a kasnije ću već vidjeti kad ću napokon dovršiti MiMi-ja. To je još prošle godine zapelo i nekako sam se ohladio, no uskoro planiram nastaviti. Tako da ću moći bez problema hvatati termale.
Za sada, sa ovim arduino nano bi bilo preteško, sama pločica je preko 7 grama, barometar oko 1.4 i prdajnik oko 1.1 gram (ovo dvoje i manje kad se poskidaju pinovi i drito zalemi žica). Mislim da će u konačnici biti oko 3-5 grama.
LP,
milan
---
EDIT: Čak sam mislio žrtvovati atiny iz alarma za LiPo bateriju, ali tamo je Atiny13, koji ima smao 2 kilobajta. Nažalost ne ide. Otvorio sam dvije svjetiljke, e sad... to su čipovi bez enkapsulacije, samo je neka smola stavljena preko njih. Nigdje da nađem bar jedan Atiny85, nemam neko brzo rješenje...