Pozdrav ljudi i ljubitelji jedrilica posebno DLG formata jedralki i onih koji bi to htjeli probati ili čak izrađivati i tak dalje vezano za to.Danas sam uspio nabaviti tj. kupiti trup i boom ručno izrađen od kolege sa foruma po nick-om "mirt" ili pravo ime Mladen,vrlo ljubazan čovjek.Mladen mi je uz ovaj trup poklonio i još jedan kevlarski poklopac za nedaj bože stvari(recimo pad na nos i ono ode kevlar---buuum)
,svaka čast i ovim putem preko FF foruma mu se dodatno zahvaljujem
.Vratimo se na kratki opisi i recenziju na prvi pogled trupa i boom-a.Prvo o težini trupa,sve zajedno teži ravno 20gr po mojoj kućnoj digitalnoj vagi,onoj za kolače
.Dužina trupa sa boom-om je 62centrimetra ili po strojarskom 620 milimetara,više volim milimetre jer sam ipak na tehničkoj strani i strojo električnoj,jbg....Tehnička Tesla u Klaićevoj i otac strojar i nastavnik tehničke struke rade svoje
.Opet o modelu(trup) mjesta u gondoli ima jako puno i jednostavan je pristup svemu,što je vrlo bitno kod sklapanja i štelanja modela.Model je predviđen za 2 serva,ali naravno ako radite krilo sa airelonima onda ćete trebati i dva u krilima,sve zavisi kako želite,kombinacije su stvarno šarolike.Meni je ponuđena opcija sa dva seva,znači RUDER i normalan horizontalac gore -dolje funkcija.I sada malo o materijalu od čega je trup.Trup je odličan tanki,lagani carbon,poklopac trupa je tanki ,lagani kevlar,boom je ajmo reči neka vrsta dobre lagane stakloplastike za koju mi je Mladen rekao da baš i nije nešto da postoje i bolji materijali a sve zbog toga što je on uočio da na njegovom gotovom modelu se boom malo savija kod izbačaja ,što je naveo kao malu grešku koja nije opasna ali da bi se mogla uklonit jačom cijevi(neki od ribičkih štapova su alternativa ovog malog problema.ali paziti na težinu te cijevi boom-a----OBAVEZNO),ako si baš neka picajzla kojoj to smeta,naravno ja jesam picajzla
ali samo neki puta
nevolim ići u krajnost oko jednog amaterskog(PROFESIONALNO DIY) modelea koji će mi služiti za zabavu i učenje sklapanja i letenja DLG-a(prvenstveno izbačaj---TEHNIKA),jer da sam tražio nešto vrhunskih performansi vjerojatno bi tu performasu i platio
,a novaca baš i nemam za ulazak u krajnost
i natjecanja .Tako da ovaj boom ostaje takav kakav je, jer meni je sasvim solidan i koristan
,hvala još jednom Mladene na kratkoj poduci uz razgovor koji smo vodili o modelu i finesama koliko nam je vrijeme dopustilo..Razgovarali smo i o načinu pričvrščivanja krila,i tu sam doznao neke cake pake,hvala i na tome i svemu što si mi rekao za ubuduće i za pomoć da ti se javim kada got bude trebalo,jer ipak je on taj koji je izmislio-napravio i koji naravno leti taj kako je on nazvao "HELF" DLG.Dobio sam i odgovore o rasponu krila za ovaj model,moguće je i na ovaj trup od MIMI-ja stavit konstruktivno krilo a ne samo recimo to vakuformirano iliti posebno krilo i tako dalje.Uglavnom za ovaj trup mi je preporučio do maksimalno 1 metra raspona,što dalje znači da bi idealna krila onda bila od 700mmm do 1000mm,tu negdje
.Naravno moguće su razne kombinacije što mi se najviše svidjelo kod trupa jer je ono nazovimo to tako UNISEX-trup do 1000mm
,mašta na volji, uz naravno da to sve zakonom fizike funkcionira i leti što bolje.Kada sam stigao doma ,prvo što sam napravi je bilo da sam lagano očistio rubove poklopca trupa,ništa strašno ali tako je to kod ručno iliti DIY napravljenih stvari.I da obavezno vam preporučam za one koji su možda nabavili ovaj trup da zbog estetike onog tko voli picajzle
neka lijepo ispolira trup sa polir pastom jer ovaj moj trup je bio malo izmatiran finim brusnim papirom,nakon što sam ga ispolirao i očistio 75% alkoholom izgleda koda da sam ga kupio u dućanu ,sada se carbon sjaji i blista i što je najbolje nevide se risevi spajanja i radova na trupu,jednostavno fascinantno,kapa i naklon Mladene,svaka čast
.Pa da završim ovu kratku recenziju i moje onako nabrzinu napisano mišljenje,JEDNOSTAVNO SE ISPLATI KUPITI OVAJ TRUP,preporučam svakome tko voli DLG ili bi htio početi a nema prostora i alata(meni fali prostora a i učešće od nekoliko tisuća EURA za opremu radionice
) za izradu takvih trupića, znači neka si OBAVEZNO kupi taj trup,jer stvarno vrijedi svake lipe ili kune,meni nije žao tih novaca koje sam dao MLADENU,zaslužio ih je,mada sam malo bio ono prije nego sam vidio uživo taj trup,kako se kaže "skeptičan",jednostavno nisam znao što kupum je i što ću dobit,i najbolje za kraj da je na kraju je ISPAO JACK-POT
jer da nije vjerojatno bi bilo sorry ali nijee dobro,nesviđa mi se i ja to neželim kupiti,a sada sam vrlo sretan i zadovolja što sam ga kupio,nemam više riječi za to,jenostavno čista PETICA za izradu trupa.Mladen je odradio jako dobar posao .Svatko tko želi taj trup neka se obrati gospodinu Mladenu-------mirt ,mu je nadimak ovdje na forumu,i neka se sa njim dogovori kako želi taj trup,jer ima više opcija kako se taj trup možete kupiti.Sve u svemu ČISTA PETICA za Mladena i njegov trup od carbona i kevlara,PREPORUČAM.
.Vjerujte mi ,niste bacili novac jer ova stvar se stvarno isplati za onog tko voli biti sam svoj majstor i raditi "KIT SISTEME" DIY kao ja naprimjer,skupim dijelove i sastavljam a u tom sastavljanju odmaram cijelo tijelo,čak zaboravim da palim cigaretu i po nekoliko sati,jednostavno prestanem pušiti,što je vrlo dobro.Slike su prilogu pa tko želi neka pogleda ispolirani trup,meni je savršen.Ovo je za one ljude koji vole taj DLG sport sistem "MUST HAVE trup",možda ovo zvuči kao neka euforija nakon dobitka nove stvari ali nije,jednostavno me neke stvari fasciniraju kao ova.I na kraju,izgleda da ću naručiti još jedan,onda znate koliko je dobar i koliko mi se sviđa taj trup i koncept
.
LINK: za "mirt" -ov post o "HELF" DLG jedrilici.Kako je sve počelo.
Pogledajte i uživajte,ja sam uživo
.Naravno da sam nakon što sam iscrpno i detalnjo proučio taj post kupio nešto što valja i vrijedi svake kune u DLG sistemu
i još je vlastoručno rađen model,jednostavno "unikat"
http://www.flyfreak.net/jedrilice/dlg-1m-helf/