Najobičniji stepdown ili buck konverter bi trebao to sve poriješavati. Pogoniš sve sa napr. 3S, smanjiš mu izlaznu voltažu na cca 7 ili 8V i to bi trebalo riješiti sva pregrijavanja. Da zaobilaziš LM7805 i sl. u svakoj komponenti je previše komplikacija, a i nikada ne znaš što sve može poći po zlu.
Upravo je to poanta - izbjeći što više tih buck konvertera i ostalih 'proizvođača smetnji'. LM7805 isto zna zaoscilirati ako mu se izlaz ne filtrira dobro. Osim toga, on se jako grije. Buck konverter ne, ali zato radi impulsno i ako nije oklopljen - evo pregršt smetnji.
U ovom Power Bank-u postoji cijela elektronika koja regulira napon, štiti bateriju da ne padne ispod određene razine, i djeluje mi praktično, a cijena je ista po wat-satu kao i LiPo baterija. Možda i jeftinija.
Za one koji se obično ne bave elektronikom - da, to je petljavina. Za mene je to dječja igra. Na izlazu buck konvertera postoji jedna shotky dioda, koja je spojena na masu i na izlaz 5V ali prije zavojnice koja zapravo odrađue taj 'buck-ing'. Dakle, samo paralelno dovesti napon 5V na tu diodu, a pošto je 'naopako' okrenuta (anoda je na masi, katoda na +5V), nema nikakvih nuspojava. Nikakva komplikacija... Čak mi je bilo teže (čitaj više 'operacija') preurediti LM7805 - izlaz se mora odvojiti, jer isti zna krepati, ulazna zaštitana shotky dioda (u slučaju obrnutog polariteta baterije), se skine, sa konektora koji je do sada bio 12V žicom se premosti do mjesta gdje je LM785 bio spojen - i to je to. Gotovo.
Prije bilo koje preinake, uređaj se otvori i provjeri dali se radi o 5V ili 3.3V. U ovim monitorima za auto, istim koje koristimo za FPV goggle, prvo se skida napon sa 12V na 5V, pa onda na 3.3V. Dakle, treba samo paziti gdje se spaja žica. Meni je to jednostavno, a vjerujem da je ljudima koji nisu 'doma' sa elektronikom to 'sveto pismo'. To mogu razumjeti.
Možda jednog dana budeš htjeo promijeniti neku od komponenti, treba to sve opet raskopati, previše muke nizašto.
edit:
Nisam imao video prek tableta, super si to napravio
Oko ovoga "previše muke", najviše muke sam imao oko povezivanja svih komponenti u jednu cjelinu, bušiti rupe na kacigi, lijepiti žice na istu da ne mrdaju okolo... Jest da izgleda komplicirano, ali rezultat je uredno složen FPV sistem.
Ovo zadnje oko tablet-a nisam skužio. Mislliš na snimak na monitoru FPV-a?
LP,
milan
---