Nije baš kod svih slobodnoletećih modela taj slučaj...iz vlstitog iskustva mogu reći da MPX Fox može ići prilično brzo bez neželjenih pojava (npr. penjanje pri WOT)...zato ga valjda tolko i vole prepravljati...
...naravno ima i suprotnih primjera npr. Air Hougs (iz Konzuma) je promašaj za preradu - materijal je obični stiropor i profil krila je neprilagođen za neku ozbiljniju motorizaciju...
Stoga moja preporuka iz prve ruke je ako hoćeš nešto prerađivati onda uzmi MPX Foxa
https://www.lindinger.at/en/airplanes/free-flight-und-static-models/multiplex-fox-rot-weiss-wurfgleiter-aus-epp-formschaum-freiflugmodell i možeš od njega napraviti i malu raketu sa 3s batkom, a na 2s će jako lijepo letjeti...model je neuništiv ako napraviš sve što su drugi već uočili da treba napraviti (npr. ojačanje vertikalca ti je obavezno jer u suprotnom puca u korjenu na najtanjem dijelu )...ako staviš motor u nos moraš računati da ćeš lomiti propelere pogotovo ako ga montiraš fiksno (montaža na gumicu znatno pomaže da se ne lome propovi), a kao mu stavljš na leđa motor onda ćeš imati manje problema s pucanjem propova ali računaj da ćeš morati eksperimentirati s kutom potiska + manje je izazovno za smještaj komponenti da dobiješ ispravni CG.
Motorizirani Fox je po meni jako dobar i za učiti letjeti jer je 1. otporan na padove, a s druge strane nije baš da oprašta greške pa tako odmah naučiš što je slom uzgona, što se smije, a što ne (npr. u okret ići bez throttla)
.
S druge strane ako hoćeš neki veći model prerađivati ja bi ti savjetovao isto što i Diogen - bolje nešto sam izreži ili kupi neki gotov motorizirani kit.
Pa da,ima takav profil krila koji mu daje veliki uzgon na maloj brzini.
Krilo nije dizajnirano da ga se pogoni,al ako nabaci neki mali lagani i slabi setup,bit ce mu svejedno zabavno