Još malo o antenama.Došla mi je s FPV PRO
http://www.fpvpro.com/store/13-ghz-video-transmitter-antenna-7-cm-extension dipol antena koju deklariraju kao 1,2/1,3 GHz koju sam provjerio na mini VNA Tiny analizatoru i "produžio"-preuredio je za frekvenciju 1010 MHz(CH 2) na kojoj je moj video downlink.Tu antenu ću isprobati i na ovom modelu koji radim uz ostale antene pa ću vidjeti koja je najbolja.Inače antena ima prilagođenje-balun koji prilagođava nesimetrični koaksijalni kabel(vrlo kvalitetni RG402) impedancije 50 Ohm na simetrični dipol od 75 Ohm.
Evo slike antene iz blizine i mjerenja:
[attach=1][attach=2]
[attach=3][attach=4]
Iz mjerenja se vidi da pokriva frekvencije od 1140 MHz do 1260 MHz(kanale CHF,CH6,CH7,CH8 i CHd) uz impedanciju koja varira od 40 do 60 Ohm i SWR< ili=1,5.Najbolja je na 1190MHz uz SWR 1,14:1 i impedanciju 54,5 Ohm što nije baš savršeno ali je jako dobro.Na mjerenje utječe i okolina,vjerojatno kad bi mjerio negdje na otvorenom prostoru bi rezultati bili bolji.
U svakom slučaju moram ju preurediti pa sam najprije izmjerio dužinu kraka i izračunao koliko bi ju trebalo produžiti:
[attach=5][attach=6]
Na svaki krak zalemio sam žicu od 1,5 cm i mjerenjem i skračivanjem došao do dužine za moju frekvu(1010 MHz).
Mjerenje na kraju pokazuje SWR 1,15:1,impedanciju 45,5Ohm i frekvenciju 1010MHz ali je dobra i za susjedne kanale CH1-980 MHz i CH3-1040MHz.
[attach=7][attach=8]
Preuređena antena izgleda kao na slici,samo treba još staviti termobužire da fiksira vrhove da se ne saviju od vjetra što bi dovelo do promjene parametara antene.