Skip to main content

Topic: FPV experimenti (Read 280131 times) previous topic - next topic

0 Members and 4 Guests are viewing this topic.

Odg: FPV experimenti

Reply #135
Jučer su mi stigli servači,pa sam krenuo u ugradnju.Uzeo sam malo kvalitetnije tanje servače za krila.
http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__36325__Turnigy_8482_TGY_777_Slim_Wing_DS_MG_Alloy_Case_Servo_5_5kg_0_10sec_23g_EU_Warehouse_.html
[attach=1]
Ušarafio sam ih vijcima 10x2 mm u ležišta.
[attach=2]
Horn(13,5x16) sam također istim vijcima ušarafio na aileron na mjestu gdje je ukopana pločica od tvrde balze.
[attach=3]
Od čelićne šipke(1mm)napravio sam spone i učvrstio stoperom.
[attach=4]
[attach=5]

Reply #136
Žice serva skratio sam,zalemio i izolirao termobužirom.
[attach=1]
[attach=2]
[attach=3]
[attach=4]
[attach=5]
[attach=6]
[attach=7]

Reply #137
Počeo sam raditi vertikalni stabilizator koji sam zamislio kao "sendvić" s letvicama kao kostur.U donjem dijelu bi bio servo.
[attach=1]
[attach=2]
[attach=3][attach=4][attach=5][attach=6]

Reply #138
Skidam kapu!

Reply #139
Lijepo. Nego kolike su dimenzije tih smrekovih ili jelovih :-X letvica ili još bolje koliko je visok vertikalac. Što nije dovoljna samo jedan po sredini kao da glumi remenjaču, a na napadnoj i izlaznoj stavit balzu?
Futaba 6EX 2,4 , Taranis X9D Plus
SkyWalker 1.68 DIY, Zagi 1,6m, SkyVan SC7 DIY, Mini 250

Reply #140
Pozdrav Zed i KresoZG!
Letvice su jelove a stavio sam ih više jer će na vrhu biti TX i antena koja će još više stršati u zrak, pa da mi ne pukne u nekoj situaciji.
Vertikalac je visok 22 cm,pa onda masa TXa i antene na vrhu stvara priličan moment.
Kroz sredinu vertikalca ostavljen je i kanal za prolaz žica za TX.
Počeo sam raditi i horizontalac.
[attach=1][attach=2][attach=3]

Reply #141

Našlo se malo vremena pa sam nastavio s izradom horizontalca.Između letvica i na napadnoj ivici zalijepio sam balzu 4mm a na izlaznoj 1mm s ostavljenim mjestima za pante pa onda još 3mm.
Elevator je troslojan-u sredini balza od 1mm a sa svake strane 4mm tako da se dobiju prorezi za pante.
Pante ću uglaviti nakon peglanja da mi ne smetaju a isto tako i servače.

Reply #142
Evo još slika:

Reply #143
Sad sam uglavio(zalijepio s PU MAX) pante http://www.hobbyking.com/hobbyking/store/__63716__Nylon_Pinned_Hinge_16x28_5_10pcs_EU_Warehouse_.html.
Na vertikalcu sam kontrolnu površinu(pante) zalijepio u komad balze koja se ulijepi u žlijeb na vertikalcu.
Otvor za servo na vertikalcu zatvorio sam tankim(1mm)šperom s jedne strane a s druge strane će biti kao vratašca da se može do serva i žica koje će ići do TXa.
[attach=1][attach=2][attach=3]

Reply #144
Još malo o antenama.Došla mi je s FPV PRO http://www.fpvpro.com/store/13-ghz-video-transmitter-antenna-7-cm-extension dipol antena koju deklariraju kao 1,2/1,3 GHz koju sam provjerio na mini VNA Tiny analizatoru i "produžio"-preuredio je za frekvenciju 1010 MHz(CH 2) na kojoj je moj video downlink.Tu antenu ću isprobati i na ovom modelu koji radim uz ostale antene pa ću vidjeti koja je najbolja.Inače antena ima prilagođenje-balun koji prilagođava nesimetrični koaksijalni kabel(vrlo kvalitetni RG402) impedancije 50 Ohm na simetrični dipol od 75 Ohm.
Evo slike antene iz blizine i mjerenja:
[attach=1][attach=2]
[attach=3][attach=4]
Iz mjerenja se vidi da pokriva frekvencije od 1140 MHz do 1260 MHz(kanale CHF,CH6,CH7,CH8 i CHd) uz impedanciju koja varira od 40 do 60 Ohm i SWR< ili=1,5.Najbolja je na 1190MHz uz SWR 1,14:1 i impedanciju 54,5 Ohm što nije baš savršeno ali je jako dobro.Na mjerenje utječe i okolina,vjerojatno kad bi mjerio negdje na otvorenom prostoru bi rezultati bili bolji.
U svakom slučaju moram ju preurediti pa sam najprije izmjerio dužinu kraka i izračunao koliko bi ju trebalo produžiti:
[attach=5][attach=6]
Na svaki krak zalemio sam žicu od 1,5 cm i mjerenjem i skračivanjem došao do dužine za moju frekvu(1010 MHz).
Mjerenje na kraju pokazuje SWR 1,15:1,impedanciju 45,5Ohm i frekvenciju 1010MHz ali je dobra i za susjedne kanale CH1-980 MHz i CH3-1040MHz.
[attach=7][attach=8]
Preuređena antena izgleda kao na slici,samo treba još staviti termobužire da fiksira vrhove da se ne saviju od vjetra što bi dovelo do promjene parametara antene.

Reply #145
Danas sam napravio nosač za vertikalac i horizontalac pa ih zalijepio i dodatno zašarafio.Taj nosač se bude ušarafio u aluminijski boom kroz kojeg će se provući žice za servače i TX.

Reply #146
A evo i gotovog repa.Ima masu 220g bezTXa.

Reply #147
Preko vikenda se stiglo i raditi pa se model polako završava.Napravio sam napadnu ivicu na središnjem dijelu,obilježio uz pomoć calculatora  NP,CG,AC.Stavio sam u cijev "pod"za bateriju ili baterije,uz pomoć iste one trake koju sam koristio za ailerone zalijepio sam vrata...

Reply #148
Malo sam se igrao i žutom bojom na bazi vode...

Reply #149
A onda sam krenuo ožičavati servače na repu.Provukao sam kroz boom pet koaksialaca(težak posao :-X ),tri za servače i dva za TX.Idealno bi bilo da sam imao koakse s dvije žice u sredini-ali nisam tako tanke, pa sam se morao mučiti s provlačenjem 5 komada >:( .