Pozdrav hl25 i hvala!
Što se tiče FPV letenja ja uvijek prije svakog leta provjeravam sve detalje,naročito kontrolne površine i servače.Najviše se bojim da će mi zakazati koji servo jer onda je gotovo.Avion stavim na stalak u horizontalu i uvijek iznova provjeravam sve postavke STORMA,napone baterija,kablove do bazne stanice,antene,pazim da se GPS poveže.Provjerim fail safe.Prije odlaska na livadu planiram let ali smjer letenja ovisi prvenstveno o smjeru vjetra.Uvijek letim u vjetar ako puše a vraćam se niz vjetar.Tijekom leta okrenem koji puta model prema doma da vidim prema razlici brzina kako se vjetar promjenio.Kad treba baciti model uvijek me hvata trema da li će sve biti u redu,drugim riječima nikako olako ne shvaćam sve to.
Kod nas u Zagrebu je uglavnom sve naseljeno pa kud god poletiš nekog više- manje nadletiš.Mi vozimo uglavnom s Preljevnice gdje je veliki prazni prostor i najbolje je letjeti duž Save na istok ili zapad.Na jugu je aerodrom Lučko pa se ne leti a ako ideš na sjever moraš presjeći neke dijelove grada(Prečko,Malešnica,potez Gajnice-Vrapče)dok ne dođeš do podsljemenske zone i šumskog područja Medvednice.
Ako se ozbiljno pristupi svemu vjerojatnost nesreće je vrlo mala osim ako netko izaziva vraga pa leti iznad gusto naseljenih dijelova grada,trgova,skupova ljudi itd...Mislim da smo puno opasniji kad sjedamo u automobile pa nikome ne pada na pamet da to zabrani...
Naime želim reći da se mi modelari moramo odnositi s odgovornošću i strahopoštovanjem prema tom našem hobiju a ne kao neki ljudi koji kupe model(npr.multikopter)i bez ikakvog iskustva i svijesti što se može dogoditi pa lete po svuda.
A zakon se mora donijeti da popuni pravnu prazninu u tom području jer ako se ipak nešto desi...
Glede špijuniranja susjedne države siguran sam da i njihovi FPVaši koji put malo zalutaju na hrvaško.