Hvala Damire na stručnim i opsežnim primjedbama. Ti si sa svojim Solarcem dokazao da se može letjeti i potpuno solarno, naravno ako ima sunca. Ja sad tek moram vidjeti dal će uopće poletjeti-počeo sam izrađivati nekakva kolica koja bi trebala biti umjesto kotača za zalet a ujedno bi služila kao postolje kod podešavanja i mjerenja pa kad to završim onda ide van na sunce (makar nije još visoko).
Treba izmjerit kolko struje(snage)daju i kako pune batku.Očekivana struja od 8-10A ne bi smjela biti prevelika za punjenje 16Ah LiPo batke.
Glede tvoje primjedbe-solari ili batka iste težine za dulji let- ja mislim da su solari u prednosti.
Npr. da skinem solare(skraćeno FNP) i lexan, žice i sve vezano uz njih smanjio bih masu za 1kg. Kad bih sad stavio LiIo batke npr. PANASONIC
NCR 18650GA koje gravimetrijski imaju 224 Wh/kg dobio bih dakle 224Wh energije. Tih 60 FNPa pri dobroj osunčanosti mogu dati 146Wh u horizontali(provjereno) tj. dostižu proizvedenom energijom batku za nešto više od 1,5h a sve dulje od toga je čisti bonus npr. da letiš 4 sata (naročito između 11-15h). Osim toga psihički je više smirujuće kad znaš da na avionu imaš i obnovljivi izvor uz bateriju koja polako curi...makar i sunce može nestati ali onda se penjemo iznad oblaka.
Elevator ima površinu od 3dm2 i udaljen je 105cm od težišta.Povećao sam njegovu površinu za 50% u odnosu na NOSAČ kod kojeg je udaljen 95cm od težišta i vrlo dobro djeluje...ali vidjet ćemo...a ova tri stupa s FNPima to je enigma kako će se ponašati.
A što se tiće žica i trakica za povezivanje FNPa tu sam se otprilike držao pravila o 3A/mm2.
Evo oblikuje se postolje-kolica, samo moram nabavit kotače.