Pogledajte ovaj užas na kraju leta koji je inače bio moj najdalji ikad.Odletio sam opet u pravcu Žumberka-točno prema zapadu i stigo na oko
33,5 km. Letio sam s NELOM i novom LiIo batkom.Let je završio tako jer sam zaboravio na ESCu podesiti CUT-OFF THRESHOLD na LOW (
2,85x4=11,4V).Ostao je na MEDIUM koji dozvoljava 3,15V/članku(12,6V za 4S batku) tako da je LOW VOLTAGE PROTECTION MODE krenuo štititi batku na nekih 15 km do baze(a bila je dala tek 5,8Ah). Struja je postajala sve slabija da bi na kraju pala na 0A. Imao sam dovoljno visine da prejedrim Samobor i dokopam se čistine između Sv.Nedjelje i Samobora. Tu mi je visina bila samo 180m tako da sam pao u sjenu Svetonedjeljskog brijega i izgubio video link.Ugasio sam stanicu...
NELA je u RTH modu letjela točno prema bazi ali kako nije imala struje-potrebne visine zabila se u bor na brdu. Samo ja to nisam znao-mislio sam da je aterirala u ravnicu jer je bila oko 1,5 km od brda kad sam izgubio video, pa koliko je mogla odjedriti s 180m visine?!Uglavnom danas od 6 do 12h trajalo je spašavanje vojnika Ryana.Mislio sam da će mi pomoći zadnji podaci s SD kartice videorekordera međutim, ko za inat, nije se snimilo ništa.Najviše mi je pomogao dalekozor(12xpovećanje)-najprije sam otišao na Svetonedjeljski brijeg i s jedne dobre pozicije skenirao cijelu poljanu.Mislio sam, s obzirom da je žuta, da bih je trebao uočiti u vegetaciji koja još nije prebujna i zelena-međutim ništa.Onda sam se spustio u polje koje ima sigurno 2km2 i to je kao neko lovište(ima na par mjesta čeke koje su mi dobro došle za osmatranje).Skenirao sam i šumu na brdu ali ništa kao da tražiš iglu u plastu sijena.Kad sam već htio odustati,negdje oko podneva još jednom sam se zagledao u šumu skenirajući skoro pa svako stablo i u jednom trenutku ugledam kao lagano žučkastu bananu na pola visine nekog bora na nekih 50ak m iznad vikendica u podnožju(vjerojatno je sad pomoglo i podnevno sunce).Vlasnik vikendice pustio me kroz svoje dvorište do šume iznad i eto nje na jedno 4m visine praktično neoštećena.Skinuo sam je uz pomoć neke grane,pala je dolje i slomio se prop i rasklimao boom.Ja sam očito veća nevolja za nju.I tako nahodao sam se i nadržao tog dalekozora ko nikad al ko mi je kriv kad ne stavljam na modele barem kakvu jaču zujalicu.
Inače video link je bio cijelo vrijeme leta predobar(500mW TX )-prava šteta što se nije snimio OSD(stisnuo sam tipku a nisam provjerio dal je zaista počeo snimati).I tako nemam telemetrijskih dokaza, jedino snimku s MOBIUSA koja traje kolko mu je izdržala batka(preko 2h).Snimio je čak i kako se polako mrači u šumi
.Probat ću to editirati pa stavim video.Ovaj put vjetar mi nije išao na ruku-gurao me u odlasku(na momente sam jurio 80km/h) i dosta kočio u povratku.
Evo videa ateriranja u bor:
http://www.youtube.com/watch?v=zZ9gsakaWBs