Konačno sam uhvatio malo vremena i odveo FOTONA na sunce. Htio sam ga malo probat zarulati na kolicima ili bacit iz ruke ali preko Preljevnice
se odvijao neki maraton tako da nisam mogao doći na svoju poziciju. Otišao sam malo dalje po kanalu,složio ga na tronožac pa sam malo mjerio napone i struje pri podnevnom suncu. Okrenuo sam ga nosom prema jugu,ukopčao kratkospojnik preko kojeg se FNP spaja na šine i ESC se odmah upalio(bez spajanja batke). Mjerio sam s onim ugrađenim kulonmetrom i strujnim kliještima. Na početku(bez gasa) napon je bio vrtoglavih 19,2V ! a struja ESCa nekih 57mA. Kako sam dodavao gas struja je rasla i tek kod 6,9A je napon pao na 16,7V. Daljnjim povećanjem
gasa struja se popela do 8A a napon je bio 15V. Dakle imam problem previsokog napona(s stajališta baterije) na početku u mirnom stanju kad je batka puna i nema gasa. To sam mislio riješiti sklopom za ograničenje napona(na 16,8V) ali sad je evidentno da bi pri tom struja bila skoro
6,9A pa bi to zahtijevalo prilično jači(u smislu disipacije) sklop od onog kojeg sam namijenio za to. Problem se može riješiti tako da prije spajanja batke gas već držim na iznosu da napon ne prijeđe 16,8V ili da kratko spojim(premostim) dva-tri FN panelića sa svake strane i tako smanjim napon ali i snagu ili da stavim pogonsku batku od 5S
.
Kasnije sam ga okrenuo nosom prema zapadu i struja je još narasla na 8,5-9A uz napon 15V a sunce još nije u najvišoj točki...