Pozdrav I14R10, evo sad ću se osvrnuti malo na ekonomsku stranu ove priče s NELOM-M. Dolje je popis dijelova od kojih je sastavljena i približne cijene. Neke cijene su bile i više u trenutku kupovine ali orijentaciono to je to.
Autopilot CYCLOP STORM komplet.................................................................100 $
Micro RX (Dragonlink)....................................................................................98 $
Kamera (analogna za videolink).......................................................................60 $
Mobius...60 $
Servo x 3 (HITEC HS 125).......3x24 $..............................................................72 $
UBEC 3-5 A...9 $
Mala batka...10 $
Velika batka 16 x 5$.....SANYO 18650GA..........................................................80 $
Motor Turnigy SK3-3858-840 GliderDrive 840....................................................40 $
ESC 60A Turnigy............................................................................................40 $
CamCarbon Aeronaut preklopni prop...................................................................9 $
VTX 800mW...50 $
Konstrukcijski dijelovi aviona:
-letvice
-stiropor
-ribički štap
-karbonske šipke x4 kom.
-balza
-šper 2mm
-Al dijelovi
-hornovi i pribor za serva
-stakloplastičenje krila: -smola
-stakleno platno
-karbonske trake...........................recimo oko 100 $
UKUPNO------------------------------------------------------------------------------------728 $.........x 6,29 (današnji srednji tečaj) =4579 kn
Znači vrijednost je sigurno oko 4500 kn i to je iznos koji se može izgubiti u svakom trenutku leta. Naravno sve ovisi o tome kako je avion pao (razbio se) ili je nestao zauvijek. Uvijek postoji i mogućnost ,iako jako mala, da avion napravi neku štetu...zato treba jako paziti kuda se leti, učiniti sve da do havarije nikad ne dođe, planirati trasu leta, prije leta provjeriti sve dijelove i funkcioniranje, naročito ispravno funkcioniranje AP-a, RTH funkcije...
Ne treba nikad žuriti i siliti ako ne ide...kod fpva se napreduje u sitnim koracima.
Prije svakog leta imam popriličnu tremu i mislim da je to pozitivno jer me maksimalno mobilizira. Kad jednom avion ode iz vidokruga mora se biti maksimalno koncentriran na monitor(OSD) naročito u početnoj fazi leta i imati pregled svih parametara...Ne mogu vam opisati koja me navala adrenalina znala uhvatiti kod prvih letova -jednom mi se nekontrolirano počela tresti noga i nisam je mogao smiriti nekoliko minuta...