Napravio sam si dosad najsofisticiraniju klackalicu za uravnotežavanje modela-ima i vaservagu
. Po uzdužnoj osi lagano je uravnotežiti model pomicanjem baterije unutra-van ali po osi krila, sad kad imam VTx na desnom a MOBIUS na vrhu lijevog krila, baš i nije. Desno krilo preteže pa sam tako izvadio VTx iz kučišta i stavio mu neki lakši hladnjak. Budući da ni to nije bilo dovoljno, dodao sam MOBIUSU težu batku. Sad je približno dobro ali će ipak trebati dodati još koji gram...ovaj put VTx-u. Uzdužno sam ga balansirao tj. CG je na samo 5% statičke margine jer je mala udaljenost između krila i horizontalca, pa da bi elevator imao veći utjecaj kod dizanja-spuštanja. Neutralna točka(NP) tj. aerodinamički centar cijelog zrakoplova je na 10,11cm od napadne ivice krila a odabrano težište(CG) je na 8,66, Razlika je 10,11-8,66=1,45cm a to je upravo 5% MAC(Mean aerodinamic chord) tj. srednje širine krila. Krilo je u ovom slučaju pravokutno pa je svugdje široko 29cm. Istina nisam uraćunao da su krila nešto šira u predjelu ailerona i u centralnom dijelu ali to samo povećava MAC tj. pomiće NP još unazad tako da se statička margina povečava-vjerojatno približava 6%. Time bi bio malo nosatiji ali bi elevator još uvijek trebao imati dobru upravljivost. Naravno to sve je teorija koju će vjerojatno trebati unekoliko korigirati u praksi nakon prvog leta...
Zadnja slika prikazuje CG kalkulator po kojem se ravnam-možete primijetiti da je parametar Stabilizer Efficiency izabran Low-to je za slučaj kad je horizontalac blizu krila...samo nigdje ne navodi koliko blizu krila...u mom slučaju to je za širinu krila. Ako bi odabrao parametar Stb to bi značilo da se NP seli još dalje od napadne ivice, povećava se statička margina(uz isti položaj CG) i model postaje još nosatiji...Tako da je kalkulator dobar samo kao početni orijentir.