Točno prema navedenom kalkulatoru napravio sam svoju yagicu pazeći da bude točno prema izračunatim mjerama(mislim da nisam pogriješio više od +/-0,5mm).
Nosač elemenata(boom) je napravljen od drveta što možda i nije najbolje(vlaga) ali sam ju zato cijelu prelakirao bezbojnim lakom.Pasivni elementi(reflektor i direktori) su od mesinga(cijevi) a dipol je od neke brončane legure.Moja je rađena za 1010MHz kao što pokazuje kalkulator i ima 10 elemenata s tim da sam složio i produžetak koji se samo utakne i tako produži antenu na 13 elementnu.
Dobitak("pojačanje")antene bi trebalo biti 11,7dBd(11,7 dB u odnosu na dipol) i širine snopa 41 stupanj za 10 elementnu antenu.
11,7dB bi značilo oko 14,8 puta bolje od dipola.Taj dobitak je teoretski-kod realne antene postoje gubici u kablu,spojevima,drvenom boomu(moj slučaj)itd...u svakom slučaju ja računam da imam oko 10 dBd.
Antena analizator pokazuje kako je ispala držeći se izračunatih dimenzija:
[attach=1]
Vidi se da je dosta širokopojasna i da bi bila bila najbolja na otprilike 1028MHz.Interesantno je da se dodatkom još tri direktora stvar popravlja.
[attach=2]
Sad je SWR 1,14:1 a impedancija 53,5ohma,iako je antena rezonantna i na nekim višim frekvencijama.
Inače sam koristio koaks RG142 koji ima dosta male gubitke(oko 40dB/100m).
S ovim produžetkom anteni se poveća dobit na oko 13,1dBd(oko 20,4 puta u odnosu na dipol),ali se snop suzi na 35 stupnjeva.
Dobra stvar s tim produžetkom je što ga mogu lako staviti kad se slika počne kvariti što opet ne znači i da će se slika popraviti ako su refleksije u pitanju
.