rezultat ljepljenja super ..
.. moj dodatak glede lexana: jos davno sam iskoristio neki komad lexana u deproncu tako da sam oko njega zamotao depron i dobio neki kvazisimetricni profil, a lexan sam zgrijao iznad plinskog spareta da ga savinem u dihedral, djelove koje nisam htio da se zgriju sam zastitio papirom
i alufolijom .. zagrijao, savinuo, ohladio pod vodom .. depronac se jos sprema poletjeti sa ormara ali onako odokativno djeluje solidno .. vidjet cemo kako bu to pod punim opterecenjem, ali stvarno ne znam kada .. eh da, za 1m krilo 10mm lexan mislim da 4 illi 5 komora ..
.. lexan:
www.polikrbonati.hr, kupovao sam 2m komade za "ostakljivanje" vrata u sobi
.. razmatranje nosivosti: uglavnom svi materijali koje koristimo u modelarstvu osim stiropora su sposobni nositi dovoljno velika naprezanja, ali kad su tanki i postavljeni na mjesto gdje je tlacno naprezanje gube stabilnost i na taj nacin gube nosivost, odnosno tada nosi stiropor koliko on to moze .. lexan sa svojim komorama je super jer rebra koja ima ukrucuju tanku stijenku i odgadaju pojavu gubitka stabilnosti (naravno najbolje kad je raspon za savijanje uzduz komora), tako da je ovaj "panflute" lexan zapravo sasvim ok po svojem obliku, druga stvar je njegova elasticnost koja zapravo daje mozda malo nedovoljno kruto krilo .. s druge strane "panflute" presjek je dobar jer je povelik i "zatvorena kontura" te time efikasno preuzima torziju .. ja bi gledao uzeti dovoljno debeli komad ovog "panflute" lexana i time spasiti donekle krutost krila .. ideja postavljanja samo traka lexana bez "panflute" komora mi se cini losa jer je sam po sebi lexan prilicno tezak, a ako stavljamo tanke trake (a ne oklopimo cijeli profil) onda smo opet blizu onog problema sa pocetka i gubljenja stabilnosti jer jedino sto spreceva njegov gubitak stabilnosti na tlacno naprezanje je interakcija sa stiroporom, sto istina nije za zanemariti npr balza-stiro krilo je po toj logici, ali kod lexana mislim da je logicnije ici na vecu debljinu lexana, a proizvodac daje negdje tablice nosivosti i progiba iz kojih se da opterecenje svesti na upotrijebljenu sirinu trake leksana i onda to preracunati na opterecenje koje krilo nosi pa se vidi cca koliko to putuje bez nekog posebnog racunanja .. .. da nema gubitka stabilnosti u tlaku bio bi dovoljan samo selotejp oko stiropora