Ovaj moj odgovor nazvao bi "neželjeno skretanje".
Prvo, koilica za startanje tvog modela nebi trebala imati paralelne prednje kotače, da ne duljim slika i objašnjenje je ovdje:
http://www.flyfreak.net/elektro-modeli/avios-hawker-sea-fury/msg204420/#msg204420Drugo, moment na elisi modela, zapravo je okretni moment kao i kod helikoptera (koji ga kompenzira repnim rotorom).
Kod naših modela to se postiže (govorimo o desnookretnoj elisi iz perpspekive pilota u cockpitu) tako da motor usmjerimo 2-3 stupnja udesno i isto 2-3 stupnja prema dole.
No, ovo je samo aproksimacija koja daje dobar rezultat samo pri nekoj brzini okretanja elise. Zato ovdje uskaču mixevi na stanici, njih dva: prvi se kombinira sa gasom na motoru, što je jači gas, to horizontalac daje jače usmjerenje "prema dole" da model ne diže nos. Među modelarima to je poznato kao "kompenzacija motora" što je u biti kolokvijalan i nesuvisao naziv. Isto tako moguć je i drugi mix na stanici koji će kompenzirati obrtni moment elise po uzdužnoj osi avijuna na eleronima. Također se može proporcionalno vezati na gas, i sam si rekao da ti se pojavi onda kada je gas jači.
Treća stvar je propeller helical wash, ne znam to prevesti, ali radi se o tome da struja zraka iza propelera putuje u obliku heliksa (kao one antene) i ako pri tome udara u vertikalni stabilizator, pojaviti će se intenzivno skretanje točno pri nekoj turaži motora (okr/min).
Ova slika daje objašnjenje:
Kompenzacija je moguća jedino na vertikalcu (pojavljuje se i izvjesna torzija uzduž trupa!), zato bi ga svaki veći model pogonjen vučnom elisom trebao imati (pusher najčešće iza sebe ima "zrak" pa ne pravi takav problem).
Nažalost, Dare to je tako: sa svakim centimetrom kako se povećava model, rastu i problemi i to nekako eksponencijalno. Zato su najbolji mali modeli
!
Želim ti puno uspjeha i letova do iznemoglosti pilota sa tvojim Fotonom!
Damir