Hvala Grofzg! Nastojim objektivno i realno prikazati ovo što radim u nadi da će i mnogi drugi koji se bave FPV aviončićima početi malo više objavljivati...
Eto poslije prvog probnog leta već se lakše diše i mnoge stvari su jasnije. Prvo mijenjam CG aviona jer je i više nego očito da nos preteže i elevator uspijeva izravnati model ali treba dati jače otklone. To nije ni čudno jer je u ovoj konfiguraciji gdje je tako blizu krila njegov "autoritet" slabiji. Stoga sam ponovno trebao uslugu CG kalkulatora ali ovaj put sam unio sve dimenzije u mm (preciznije) i uzeo u obzir ailerone koji strše izvan krila. Oni zapravo, iako se ne protežu cijelom dužinom krila, povećavaju širinu krila za 16,17 mm. To automatski pomiče NP za 3mm unatrag pa shodno tome i CG.
Druga stvar, pokazalo se da je Turnigy motorčić SK3 3542-800 s APC 11x7 propom dovoljan za pogon. Dovoljno dobro diže model kod uzlijetanja (100% gas) a pritom "cugne" 37 A a napon pritom padne na 11.6 V. To je napon koji mjeri senzor prije ESC-a a poslije jako dugačkih (2x80cm) i možda najviše 2mm^2 žica od batke. Pad napona na žicama, konektorima tj. na svemu pri tolikoj struji penje se do 1V. Pa tako motor, koji inače može (barem na kratko) izdržati 625 W, koristi maksimalno 430 W. Bitno je da mu je to dovoljno... a kod manjih struja, do 10 A u level letu, padovi napona tj. gubici nisu preveliki.
Sviđa mi se kod ovog AP što ima post-flight statistiku...Doduše nije dobro izračunao prosječnu brzinu leta jer je uzeo u obzir cijelo vrijeme dok sam avion uzeo sa stalka i nosio ga na livadu a ne sam let koji je trajao 4:03 min.(57,77 km/h) a ne 37km/h (6:20 min). Isto tako su mi dobri podaci iz najdonjeg redu OSD prikaza...skroz lijevo prijeđeni km i koliko km još može s preostalim kapacitetom (podešenim u meniju) batke...onda u nastavku ovaj podatak o prosječnoj i trenutnoj potrošnji u mAh/km...Primijetio sam da mi airspeed ima negativni predznak-vjerojatno treba zamijeniti mjesta cjevčicama na pitot cijevi...Vanjska i unutarnja temperatura je brzo pala čim je uzletio...više me brine unutarnja da ne bi bila previsoka za elektroniku ali očito je i unutra dobar propuh
Inače AP tj. GPS-u je trebalo svega 30-ak s da se digne...pokazuje da lovi 10ak satelita...
Sad valja dalje krotiti i utrimati avion pa podesiti AP stabilizaciju i proučavati brojne mogućnosti. Najviše me veseli take-off suport ali o tom-potom...
Ubacio sam podatke o avionu u ecalc...odabrao sam drugačiji pakung baterija ali približno istih performansi i zanemario preduge napojne vodove...tako da su dobiveni podaci samo približni, čisto za neku orijentaciju...