Supravodljivost April 08, 2016, 06:31:43 pm Na današnji dan prije, sto i pet godina otkrivena je supravodljivost, prirodna pojava kod koje pojedini materijali pri vrlo niskim temperaturama imaju električni otpor jednak nuli. Iako nerazjašnjena, barem ne u potpunosti, pojava se koristi u tehnici ponajviše za izradu jakih elektromagneta. Zanimljivo je primjetiti kako su na Leidenskom sveučilištu već tada, prije sto godina, raspolagali opremom za stvaranje niskih temperatura i mjerenja niskih otpora. I kad smo već kod fizike, na današnji dan prije sto i jedne godine, rodio se poznati fizičar Ivan Supek. Nešto je u zraku...Multiplex Profi mc3030 - 22 years of excelence and counting...Siniša
Odg: Supravodljivost Reply #1 – April 08, 2016, 07:28:11 pm Na današnji dan upravo ove godine (2016.) barem 96% frikova sa ovog foruma ne zna kako bi mogli upotrijebiti supravodljivost u našem hobiju ! Računajuči i mene... Ovdje se ipak raspravlja o pametnijim stvarima nego li je supravodljivost !Damir
Odg: Supravodljivost Reply #2 – April 08, 2016, 10:40:10 pm koristimo suprovodljivost svaki dan (nažalost ne onu 100 postotnu) npr. magneti u el. motorima
Odg: Supravodljivost Reply #3 – April 08, 2016, 10:52:14 pm Bio sam u cernu par dana pred par godina, oni u lhc-u uredno koriste supravodljivost hladeći supervodiče (iz vlastite proizvodnje) na -271.3°C, vrlo blizu apsolutnoj nuli. Imaju 6 postrojenja (radi efikasnosti distribucije) za proizvodnju tekućeg helija. Ludilo Imam i nesto slika ako nekog zanima... "Ko leti, vrijedi, ko vrijedi, leti, ko ne leti, ne vrijedi."
Odg: Supravodljivost Reply #4 – April 09, 2016, 12:13:41 am Trenja će uvjek biti . Visit my page:"MT-Style"
Odg: Supravodljivost Reply #7 – April 09, 2016, 08:15:28 am Quote from: Sys on April 08, 2016, 10:52:14 pmBio sam u cernu par dana pred par godina, oni u lhc-u uredno koriste supravodljivost hladeći supervodiče (iz vlastite proizvodnje) na -271.3°C, vrlo blizu apsolutnoj nuli. Imaju 6 postrojenja (radi efikasnosti distribucije) za proizvodnju tekućeg helija. Ludilo Imam i nesto slika ako nekog zanima...A zašto da ne, par slikica iz blizine apsolutne nule !Quote from: MarioMT on April 09, 2016, 12:13:41 amTrenja će uvjek biti .Otvoriti ćemo ako treba i temu o trenju, pa tamo možeš trljati do mile volje...Damir