Iskustva su presudna
Hvala svima na informacijamai preporukama!
Jos sam malo preletio net i evo uz Zlatcom-ovu posudbu punjaca punim sa 200mAh na NiMH trenutno je 20min sa ukupno 3.87V a daleko je 9.9V pa polako uz nadgledanje
..od stajanja se malo napuhnula 3mm, ali tokom punjenja sad nema promjena...
Zanima me kako da pratim balansiranje celija dok punim... ili moram svako malo isljucivati i provjeravati (Punjač iMax B6) ... i jel kada pređem u Lipo mod malo punim pa malo praznim i balansiram ?
Na NiMH nemaš balans ali niti zaštitu. Samo da pređe 3 V po čeliji, pa onda stavi na normalno punjenje. Možeš prvo probati manjom strujom, no onda će ti javiti "time", dakle time-out. Onda ponoviš. Prije drugog punjeja staviš na recimo 0.5C pražnjenje i opipaš ako nemaš termalni senzor dali se jako grije ili se ne grije uopće (i ne bi smjelo na tako maloj struji pražnjenja). Onda puniš sa 1C strujom ili barem 0.7C (70% nazivnog kapaciteta baterije, C = "capacity"). To je preporuka krajnjeg opreza. Ako ti je to već tko zna koja baterija i nije ti bitna, onda već možeš početi experimentirati.
Od svih baterija koje sam do sada imao, samo su ove Turnigy nano-tech stradale i to jako brzo, jer u njima nije ugrađena prenaponska zaštita, a ovi punjači za igračke isto nemaju prenaponsku zaštitu, pa svako prepunjavanje obavezno rezultira u napuhanoj bateriji. Toliko napuhana da postane tvrda k'o košarkaška lopta. Ta više nije ni za let, ni za držanje unutar kuće. Umjesto pijeska, ja jednostavno držim odvojeno takve baterije u metalnom koritu.
A evo da malo promoviram moj kanal (i da Skale-tu dam priliku da stavi palac dolje
), što se događa kad se baterija ošteti:
https://www.youtube.com/watch?v=j1wOsj9UIJoDakle, ona smrdljiva i toksična stvar (elektrolit?) izgori i ostane samo hrpa bakra i litija, koji sa vodom reagira i stvar gotova.
LP,
milan
---