Eto, prošla ta tri tjedna i ... čorak !
Iako je paket izgledao nedirnut, SVE ćelije su oštećene na rubu. Neke su čak i puknute,a jedna mi je pukla u rukama samo što sam je krivo dodirnuo. Toliko o savitljivosti (postoji, ali samo u jednom smjeru).
Težina je stvarno 8 grama, napon oko 0,65 V sa strujom od cca 5 (short circuit) kod direktnog sunca pod 90 st.
Tehnološki ovo nema veze sa tankoslojnim film-solarnim ćelijama (
https://en.wikipedia.org/wiki/Thin-film_solar_cell); ovo su tzv "vaferi" tj. poluvodički kristali koji se onda dalje obrađuju.
Zato mi se čini da je ovo industrijski poluproizvod koji se dalje pakira na podloge i u panele za upotrebu. Tako visoka iskoristivost je posljedica što je ćelija sa jedne strane, a vodići ispod, pa se ne gubi dio površine za vodove. U biti, iskoristivost površine aktivnog elementa je ista, samo je površina bolje iskorištena.
Da li se od ovoga može napraviti "solarni" avijun?
Da, ali nakon ovog iskustva to je sizifov posao slaganja modela ! Što će biti kada loše sletim ili opi***m u malo jaču prepreku? Odu ćelije!
Od 20 ćelija koje sam naručio (cca 12-13 V = 3S) barem tri su neupotrebljive.
Moj zaključak: poljepiti na elastičnu podlogu, staviti u zaštitni panel i nekaj daje struju dok može, ipak ću morati pričekati mogućnost nabave tankoslojnog solarnog filma. Za ovu snagu to je točno 10x više šoldi nego li sam potrošio na ovaj industrijski gnoj.
Sve vidljivo na slikama!
Damir