Jesi probao malo pobrusiti jako finim vodobrusnim?
Da se smanji mozda refleksija pa mozda pomogne ako ne ubije previse penetraciju do same ćelije... kad si ju već uljepio pa vidi jel ima promjene. Bilo bi dobro pricekati s brusenjem do sunca pa da usporedis s novim mjerenjem prije/poslije,
Da ne bi razlika u jacini sunca izmedju dva/tri dana utjecala previse...
Probati ću sa tanjim staklom od 25gr/m2 i još dobro istisnuti višak smole. Problem je apsorpcija u "višem" dijelu spektra, UV i malo niže. Brušenje bi moglo izazvati još jaču apsorpciju, recimo kao što kod padanja snijega pahuljice apsorbiraju zvuk - "tiho pada snijeg".
Direktnom usporedbom na suncu ćelije bez stakle, one sa 48 gr staklom i one sa 25 gr staklom mogu saznati ima li razlike.
Glede onog resetiranja ESCa, možda bi bilo dobro u paralelu solaru staviti super kondenzator od npr. 10F.Vidio sam da ima za nabaviti po nekih 4$ baš te vrijednosti, samo je napon svega 2,7V ali staviš recimo 3 u seriju pa ti je napon 3x2,7=8,1V.Kapacitet padne na 3,33F ali i to je puno.Na taj način bi ovisno od napona na kondezatoru i struje koju vuče motor mogao dobiti nekoliko dragocjenih sekundi da premostiš zasjenjenje bez resetiranja ESCa.
Hvala Dare na pomoći ! Yes, vrijeme je kapacitet puta napon podijeljeno sa strujom
!
U prvom testu imao sam bateriju spojenu na solar preko DC/DC konvertera i resetiranja nije bilo.
U drugom testu dokazivao sam da model može letjeti i penjati isključivo na solare bez baterije kao spremišta energije i pojavilo se resetiranje ESC-a. Povoljna je okolnost da se nije dešavalu u letu (desilo bi se da sam pravio recimo looping).
Pad snage osjećao se je u zavojima u momentu kada bi išao od Sunca, no zavoj u kome je model išao prema Suncu, zbog povoljne nagnutosti površine solara prema jugu snaga se čujno povećavala (viša turaža motora).
Telemetrija omogućava da se to sve lijepo vidi na displayu.
E, sada ovakav način letanja #na Sunce# daje još jedan dodatni zahtjev: dok letaš avijun, stalno moraš misliti gdje ti je Sunce i kako je model okrenut! Nikada nisam pomislio da će nam to trebati
.
I još nešto: prije bi prije letanja pogledali prognozu: vjetar i eventualne padavine, a sada bi trebali gledati i prognozu UV-indexa. Prethodno (radni) dani OK, ali za vikend
Damir