DLG vidim nekako kao "najnovije i najmodernije (nemotorne) RC jedrilice". Prvo je postojao HLG, koji se bacao kao koplje, i onda se netko sjetio - SAL (side arm launch) i nastao je DLG.
Negdje sam našao da se DLG, kao međunarodna FAI kategorija F3K leti u 70 zemalja po istim pravilima , koje priznaju nacionalni savezi i time su ispunjeni (pred)uvjeti da jednoga dana F3K bude i olimpijska disciplina. Možda.
Pravi sport+modelarija, tko voli ovakav izazov, to je No1 izbor. Nedavno sam na izlet ponio krilo, ali ne i trup, srećom u gepeku je bio i Stari Mimi te stvar nije propala, cijeli dan sam 'čukao' do iznemoglosti.
Ali, ova vrsta modela ima i drawback: mora biti jako lagan da može pošteno letiti i istovremeno i jako čvrst da preživi start i sve one vratolomije.
Kako su to suprotni zahtjevi (lagan-čvrst) rješenje treba potražiti među najkvalitetnijim materijalima, naprednim dizajnom konstrukcije a to sve nažalost nije jeftino.
HK se nešto uzj***o da ima najveći izbor takvih jeftinih modela, no već na prvi pogled na slike proizvoda otkrivaju početničke konstruktivne greške koje onda treba ispravljati po poznatom sustavu: 10 % vremena da posložiš model i 90% da korigiraš sve nedostake.
Imam negdje snimak startanja mog prvog DLG: to nije za one slabih živaca
, iako sam već tada imao iza sebe iskustvo gradnje i letenja troznamekastog broja pretežno jedrilica., taj prvi DLG mi je otkrio koliko sam se upustio u nešto vrlo zahtjevno i bez opraštanja greške.
Eto, toliko od mene Tomislave, pa ti sam odluči što izabrati i kako dalje.
Damir