Pozdrav Milan.
Relativno sam friški u izgradnji RC modela, ali su me kao i tebe zaintrigirali modeli od flitetest-ovaca.
Neki dan sam dovršio izradu baš FT Explorera. Čekam još FrSky X4R receiver (nadam se kako će stići kroz mjesec dana), pa će "pasti" maiden.
Još se dvoumim se hoću li ga obojiti prije ili poslije maidena.
I sam sam se dvoumio oko materijala (više možeš saznati o tome na ovom
linku).
Još jednom zahvaljujem kolegama Nino i varadero na savjetima i pomoći.
Što se tiče materijala za izradu, flitetest-ovci koriste depron sa svake strane pojačan papirom. Debljina takvog materijala je 4.5mm i svi njihovi nacrti su prilagođeni toj debljini materijala. Ima ga za kupiti u Njemačkoj (
link), ali nije baš jeftino.
U početku gradnje sam bio pomalo nestrpljiv i nisam krenuo sa promjenama nacrta i depronom (climapor) presvučen folijom za omatanje knjiga (hvala varadero na savjetu). Climapor + folija je 6mm debljine i treba mijenjati nacrte. Ja sam uzeo Kapa Line ploču (debljine 5mm) i bez izmjena nacrta izrezao i sastavio sve dijelove. Ta razlika u debljini od 0.5mm se i nije primijetila... Svakako imam u planu (ako ne prije onda slijedeće zime) napraviti isti model prema savjetu kolege varadero (climapor + folija) i prije toga doraditi originalne nacrte zbog nešto debljeg materijala.
Zanima me razlika u masi gotovih modela (od oba materijala) kao i u čvrstoći istoga. Kapa ploče su oblijepljenje kartonom sličnim hamer papiru, i sam model je nešto teži ali i "krući, kompaktniji".
Kako sam napravio model sa sportskim krilom (aileroni) - ne trainer krilo, i stavio sam jači motor (power pack C), tako je i masa modela nešto veća. Iako mi se u specifikacijama koje su oni dali na svojim stranicama čini da se radi o trainer krilu i slabijem (lakšem motoru).
Inače, flitetest-ovci su za većinu svojih modela napravili modele za Phoenix simulator (
link).
Skupio sam preko 100 sati leta na ovom simulatoru (većinu baš sa FT Explorerom sa sportskim krilom). Svakako savjetujem...
Meni je itekako pomoglo i sačuvalo nekoliko modela (u prvih nekoliko sati lomio sam virtualne avione).
Pozdrav,
Darko