Pravilno korištenje LiPo baterija
Pozdrav svim članovima foruma.
Približava se maiden mog prvog aviona (a i mene kao "upravljača" tim avionom).
Daleko sam još od naziva pilot...
Pročitao sam hrpu postova ovdje na forumu i na nekim stranim forumima.
Odgledao brdo youtube videa, odradio preko 100 sati leta na Phoenic RC simulatoru.
Pohvatao sam dosta toga, no muče me još neke stvari vezane uz LiPo baterije.
Molim stoga iskusnije kolege za savjete (koji imaju vremena pročitati ovaj post i/ili one koji koriste IMAX B6 punjače).
Shvatio sam kako treba biti oprezan i kod čuvanja (moje su u LiPo safe bag-u u starom express loncu na lođi) i kod punjenja (nabavio sam IMAX B6 SkyRC original), i kod
transporta... Uglavnom kod tih baterija nikad dosta opreza...
Iz informacija koje sam uspio prikupiti tj. koliko sam ja shvatio potupak korištenja baterija:
* prvo punjenje se odradi (punjenje uvijek uz nadzor) na punjaču, program "LiPo BALANCE" (baterija je nova, nekorištena)
* bateriju obavezno puniti u LiPo safe bag-u (svaki put)
* uključim IMAX, zatim prvo spajam XT60 terminal na punjač, a onda balance konektor na punjač
* puniti sa strujom 1C (moja baterija je 3S, 2200mAh), dakle punim sa 2,2A. Odabrati 3S (11,1V) za tip i napon baterije.
* Prilikom korištenja baterije (let), bateriju ne prazniti ispod 20% kapaciteta baterije, odnosno napon pojedine ćelije ne smije biti manji od 3,5V (Frsky FLVSS senzor, telemetrija, alarm na 3,6V)
* nakon odrađenog leta ostaviti bateriju da se ohladi (ako je topla)
* ako ne mislim letjeti više isti dan nego tek za npr. tjedan dana, baterija ne smije stajati niti prazna niti puna, nego se preko punjača bateriju stavi u tzv. STORAGE MOD
(na IMAX-u je to program "LiPo STORAGE")
1. pitanje: da li "LiPo STORAGE" program koristi balansirano punjenje? Ili staviti bateriju u STORAGE MOD programom "LiPo BALANCE" (puniti do napona pojedine ćelije 3,8V-3,9V)?
* nakon što se baterija napuni i ohladi (pretpostavljam IMAX javi zvučnim signalom kako je punjenje gotovo?) pospremiti bateriju
2. pitanje: na dan leta bateriju (koja je u STORAGE MOD-u) nadopunim programom "LiPo BALANCE" do kraja i spremna je za let?
Nisam se imao priliku do sada susresti se i koristiti LiPo baterije, pa radije pitam nego da nešto zeznem.
Ako sam nešto krivo napisao, molim ispravke...
Hvala puno na odgovorima/komentarima...