Ovak,
Zašto omdah razmišljati o gubljenu drona? Ako si siguran u ono šta radiš nema problema, ako ne poštuješ pravila naravno da ćeš se zabit u nešto pasti i tako dalje,...
ako te brine pouzdanost letjeice, brineš da si loš pilot onda uzmeš https://www.aviteh.hr/dji-care-refresh-spark-code.html
A nikakve gluposti da stavljaš po njemu...
eto...
Brinem zato sto sam jedan izgubio, naravno ne mojom krivicom vec verovatno krivicom proizvodjaca, suncevih oluja, geomagnetne aktivnosti... Jbm li ga cega. Svaki put sam ispostovao sve procedure, mozda i preterivao... Na svakoj novoj lokaciji kalibracija, cekanje posle ukljucivanja da pohvata satelite, baterija uvek ubodena na licu mesta... Od oko 500 poletanja imao sam 5 problematicnih tipa: dron poludi i skace gore dole pa se zabode ili u zid ili u zemlju bez da sam dodirnuo komande, nastavi u istom smeru i posle pustanja komandi, lose reaguje na komande... Uglavnom sam to resavao tako sto ga iskljucim, skinem bateriju, ponovim kalibraciju i posle sve ok. Zadnji put se desilo to da je po poletanju poceo da pravi probleme, i kad sam krenuo da ga vratim i spustim na zemlju, on je produzio pravo prema sumi ne reagujuci na komande i poceo da gubi visinu. Tamo se verovatno zakacio na neko drvo i pri padu se iskljucio, ili se baterija otkacila. Zadnji vidljiv kadar je bila naravno - suma
- nista sto pomaze u lociranju. Trazili nas nekoliko 4-5 sati bez uspeha, izgrebani kao da nas je napao copor macaka, na kraju digao ruke i prezalio, ali ne zelim da mi se ponovo desi. DJI je svakako bolji proizvodjac od Parrot-a, i Spark je svakako bolji dron od Bebopa, ali se i za njega po netu mogu naci slucajevi da se desavalo ljudima... Za tu njihovu dodatnu garanciju mogu da kupim punu saku tih GPS trackera, i da izbegnem cimanje sa slanjem i cekanje da se vrati. Kod nas u Srbistanu na carini vlasnike dronova gledaju kao potencijalne teroriste, pa me ne bi cudilo ni da mi specijalci zakucaju na vrata.
Dakle, zahvaljujem se na prakticnim savetima i predlozima, ali moje pitanje je: da li tih 50 grama moze da bude teret za dron od 300 grama, i da li moze da pravi neke smetnje?