Mene ovi dronovi bas ne vole, i posle ja ispadnem paranoican
Ispricacu sta mi se desilo, i molim za savet: da li da reklamiram Sparka, prodam i kupim nesto sto ide po zemlji, ili da ga osusim i teram dalje?
Svratio da snimim jedno simpaticno jezerce pored kog se nalazi napusteno i upaljeno, nekad jako lepo odmaraliste. Jezerce je jako malo, mozda 30-40 metara u precniku. Parkirao se pored zgrade, ubacio punu bateriju, provozao oko zgrade i napravio lepe snimke... Iskljucio dron i otisao sa druge strane jezera sto je vazduznom linijom jako blizu mestu odakle sam prvi put poleteo. Poleteo, sve bilo super, pticica radi jako lepo... I kad mi je ostalo oko 30% baterije skontam da nisam ukljucio kameru. Ostala navika od Bebopa koji pri ukljucivanju pali kameru. Ukljucim kameru da iskoristim ono malo baterije sto je ostalo i nastavim da letim pored obale, sve u krugu od nekoliko metara odakle je poleteo, kontam da ce kad se isprazni baterija da sleti ili tu odakle je poleteo, ili pravo ispod sebe. U jednom momentu zapisti i kao da krene da slece, a onda kao da je u sport modu pocne da se okrece, i punom brzinom poleti u vis. Na komande nije reagovao uopste. Nekoliko metara povise je bila krosnja drveta u koju se on upleo, kosio granje i lisce (propeleri nisu stali), probio se nekako, zapleo u vislje grane i onda se ugasio i pao u jezero. Srecom na samu ivicu jezera, i nije ceo potonuo vec samo zadnjim krajem. Odmah sam skinuo bateriju, istresao ga od vode i kad sam dosao kuci skinuo poklopac da se susi.
E sad, zasto se ovo desilo? Koliko znam, Fantomi i ostali veliki DJI dronovi pamte lokaciju gde je konektovana baterija i nju koriste kao tacku za RTH. Ako je to u pitanju, onda je moja grska sto ponovo nisam skinuo bateriju i vratio je na drugoj strani jezera, a on je ispravno krenuo da se vrati na mesto koje je zapamtio. Ovo mi je malo nelogicno za ovakav koncept drona, koji ima u sebi integrisan punjac. To znaci da ce nekome ko kupi osnovni paket bez kontrolera i sa jednom baterijom, ko puni dron kao mobilni telefon i ne skida bateriju, ako se baterija isprazni napolju da krene da se vraca kuci? I zasto nije reagovao na komande kad je baterija na kontroleru bila puna, od njega bio na svega par metara i prenos snimka bio dobar? Pokusavam da nadjem neki logican odgovor kako mi se ovo ne bi ponovo desilo, i kako se nekom drugom ne bi desilo. Naravno ovde ima pametnijih od mene, sa vise iskustva...
Edit: evo nadjoh u fligt record da je kao home point snimio sredinu jezera
11 satelita. I ko je sad za ovo odgovoran? Proizvodjac, ja sto nisam pogledao u pasulj, sateliti...?