pozdrav, čovik,
ja sam se upustil u gradnju većeg RC modela (2.2 m) i mogu ti reći da sam pročital već sve i svašta o tim power expanderima, power boxovima i opto isolatrioma. Svima njima je namjena i cilj (uz ostalo) da rasterete reciever na kojeg je spojeno 8+ servoa od 10 kg i da odvoje napajanje receivera i servača. Još jedna zgodna stvarčica je da se na neke boxove mogu spojiti dvije baterije za napajanje receivera. I uz to se nudi i pregršt drugih opcija od kojih ti oči postanu velike ko lubenice (naravno, za 200+ $; ok, nije sve tak skupo
)
Ali, ali, ali...
Recimo, ekipa (UK, D, USA) s kojom sam razgovaral, manje više izbjegava takve boxove jer im u sistem unosi dodatnu mogućnost da nekaj ode k vragu.
Zapravo, opterećenost recievera ovisi samo o tvojem načinu letenja i vrsti servača koje imaš gore. Nije ista opterećenost (čitaj struja koju vuku servači) receivera pri "normalnom" letenju uz par roll-ova, koji hammerhead i koji low pass, ili pri akrobatskom ili 3D letenju. I još imaš razliku između analognih i digitalnih servača.
Ako te zanima, imam ti ja neke sheme za odvajanje napajanja. I to možeš odvojiti napajanje za samo jedan kanal ili ako baš hoćeš možeš si odvojiti i napajanje za sve kanale, a dosta ti je jedan Y kabel za odvajanje napajanja jednog kanala.
pozdrav