je, letel sam danas Davorov triki.....
sam po sebi triki mu leti super, ponaša se kak bi trebal.....
e sad.....
prvo kad sam probal sa fy20, bilo je čudno, jako čudno.......
jer sam letel u full stabilizacijskom modu, koji je jako čudan...... ne dozvoljava nikakve nagle pomake, sve radi jako usporeno i tromo kod promjene smjera,
ali zato jako dobro drži horizontalu.....
najveći problem mi je naviknuti se na "komande".... kod normalnog trikija on se nagne samo u željenom smjeru i onda model naglo krene u željenom pravsu, i po potrebi se samo kontrira pomak da se model ispravi.....
dok sa uključenom full fy20 stabilizacijom model stoji ravno kad se puste palice, i kad se pomakne palica u bilo koju stranu, mora se držati u max položaju konstantno da on krene u tu stranu jako polako, čim se pusti palica, model ide u horizontalu.....
prvi dojam je bil da je to jako korisno za FPV, ali na žalost taj mod stabilizacije ne dozvoljava skoro nikakvo kretanje, max. brzina modela u tom modu je lagani hod čovjeka....
ispraznili smo bateriju i ja sam lagano bil razočaran
......
skoro smo se pospremili doma, kad je davor spomenul opet 3d mod.....
na sreću je imal još jednu bateriju pa sam htel probati taj 3d mod.......
3D mod dozvoljava skoro normalne pokrete modela za razliku od full stabilizacijskog moda.....
ali se auto stabilizacija u slučaju puštanja palica osjetno smanji......
probal sam par puta paliti i gasiti u letu fy20 da vidim razliku
3D mod je u principu dobar za stalno letenje, samo se treba naviknuti na to da model ide tak dugo u željenom pravcu dok se drži palica u tom pravcu, kad se palica pusti, model se vrati u horizontalu, lagano se vrati za razliku od stabilizacijskog moda.....
a stabilizacijski mod bi mogao služiti kao izlaz u nuždi, kad je panika, da se model smiri, postavi u horizontalu i da se makne živčanost pilota.....
s tim da stabilizacijki mod ima i svoje neke čudne osobine, ne dopušta skretanje na aileronima skoro uopće, drži ga u tvrdoj horizontali a opet dopušta da ga vjetar nosi.... danas je puhalo dosta....
uglavnom da zaključim..... dopada mi se stabilnost modela sa fy20 u 3D modu ali mi se ne dopada način na koji moram letjeti.....
još ne znam dal bi ga htel ili ne na modelu...... ako se naviknem na njega mislim da bi mi s vremenom bez njega letenje trikoptera postalo problem, jer sa njim je potrebno puno manje raditi palicama a to ne poboljšava letačke sposobnosti pilota sa vremenom.....
mislim da je najlakše opisati fy20 ko pomočni kotač na biciklu..... a ako netko hoće napredovati u letenju trikoptera, moral bude kad tad isključiti stabilizator ako želi osjeti pravu manevarsku sposobnost trikija.....