Krasan je , iako mi se čini dosta velik. nisam znao da impeleri mogu ići i na takve velike težine, mislim modele. Ja sam mislio d aje max 8-10kg za impelere. Pa moram reći da nakon ovoga mi i nije jasna uporaba turbina osim razlike u brzini iako nije niti ovaj baš spor. Znači EDF nam granica u težini modela ili ima. Da li su ti EDF od 127mm najveći ili postoej joše i veći? ALi je krasan zrakoplovak!
Samo mi zazubice rastu!
Lukas, ovaj model je stvarno velik i leti konkretno na 2X Haoye 127 mm impeleru. To je među turbinašima vrlo popularan impeler jer mu je cijena svega 30 dolara. Dobro balansiran i uparen s outrunerom Scorpion 4035-630 i jakim baterijama daje fantastičnih 21 lb statičkog potiska iliti oko 9,5 kg.
Cijena motora je 190 dolara, cijena reglera oko 150, i trebaju ti dvije baterije od 5000 mAh 6S 35-45 C ili jače. Dvije su oko 200 dolara.
Dakle to je set up od oko 570 dolara i daje oko 9,5 kg potiska. S obzirom da se ti djelovi mogu naručiti posebno onda se izbjegne i davanja na njih. Ekvivalent toj snazi je turbina od kojih 2.5-3 tisuće dolara plus davanja. Dakle sada to pomnoži puta dva i vidjet ćeš kolika je to ogromna razlika u novcu, a da ne govorim kod instaliranja i procedure na livadi. I kod kreša je sasvim druga priča. Vrlo rijetko se dogodi da baterije eksplodiraju, tj. da se zapale i unište model premda se i to događa.
Što se tiče promjera negdje sam pročitao da je u pripremi impeler od 140 mm. Turbina će uvijek ostati turbina premda impeleri kao što vidiš snagom i brzinom dostižu turbine, a i zvuk im je sve bliži i bliži turbinama. Trenutno su regleri usko grlo kod jakih impelera jer oni vuku veće struje. No, i to se polako rješava. Puno sam pričao o tome i s Kristijanom - turbina ili impeler. Sve ima svoje prednosti i nedostatke.
Kristijan je išao po tim modelarskim jet mitinzima i kaže da veliki model u zraku s jakom turbinom jednostavno nije brz jer je velik i pruža veliki otpor. Dakle ni tu ne dobivaš na nekoj prednosti ukoliko radiš veći model, a u njega moraš ugraditi jaku - skupu turbinu. A mjerilo 1/8 i nije tako malo uživo, kao što ćeš vidjeti kod F-16.
Evo linka na Eurofightera da se vidi veličina i koji podatak više. Stvarno krasno leti i u scali.
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=1274186 Ako imaš novca na pretek onda je uvijek prvi izbor turbina, a ako ne, može se proći i putno jeftinije i jednostavnije a opet, kao što vidiš, lijepo letjeti.
lp
Toni