Evo par slikica kako je to izgledalo dok sam ga izrađivao:
Motor u dijelovima, pregled za finishiranje i varenje i sl.
Uvodnik i poklopac kompresora, vrlo teško za izraditi na ruke jer gap između lopatica kompresora i poklopca smije biti od 0,1mm do 0,25mm.
Kučište motora sa statorkim lopaticama turbine (kompresor i turbina na vratilu su ispod kučišta)
Nakon izrade statora kompresora, postavljam kompresor da vidim kako paše (ko budali šamar), kakvi su zazori.
Stator i rotor turbinskog sklopa
Stator (i difuzor) radijalnog kompresora- vrlo teška komponenta za izraditi jer su tolarancije vrlo male a tu govorimao o veličinama 0,008mm - 0,01mm. Ak fulaš možeš sve ispočetka.
Komora(nezavršena) za sagorijevanje na mjestu gdje bi trebala biti unutar motora (materijal Inconel 718-pa ga ti nadji u Cro)
Za opisivanje postupka izrade ovog motora mogao bih napisati eseje jer sve se uglavnom bazira na tehničkom znanju i umjeću baratanja alatima, a da ne govorim da sam mjesecima hodao po dućanima sa šublerom u ruci i mjerio sve i svašta ne bi li mi poslužilo za neki dio
ACAD vam postaje ljubavnica s kojom se družite noćima umjesto sa svojom ženom, a djeca vas mole da pustite svoje tehničko djete iz ruku i dodjete poljubiti svoju bilološku djecu za laku noć
Jednostavno toga ima previše, a s obziorm da kod nas nećete naći puno majstora koji će htjeti napraviti nešto sa takvim tolerancijama za malu lovu onda je najbolje staviti stvaru svoje ruke i primiti se posla.
morate samo shvatiti je ovdje najbitnija stavka materijali i preciznost izrade. Pitanje izdržljivosti je da li će komora biti napravljena Inconela ili inoxa ili nekog običnog čelika.
Zato i postoji razlika u cijena jednog Wrena i JetJoa.
Isplati se raditi jer znaš što dobivaš i stavljaš u njega. Kada kupiš gotov proizvod i to pogotovo u rangu 1800 USD onda se pitaj od čega je komora, koji aluminij se koristio za izradu tunela vratila i sl. Kakvi su ležjevi, Crom ili SI3NI4....itd
Ne mogu Vam opisati sve tajne jer bi mogao ovdje sjediti i napiati knjigu o tome jer sam ih i sam pročitao barem 10 samo o rc jetovima. K tome još bi i ostario na compu jer bi to trajalo i trajalo.
pozz