Da se malo nadovežem na spomenuti postupak lijevanja. Radi se o preciznom lijevu ili u hrvatskom rječniku poznatije kao "mikrolijev". Eng. termin je "investment casting" ili "lost wax casting" ili "precision casting". Njemci ga zovu "feinguss".
Prvo se rade modeli od voska, izgledaju kao finalni proizvod, oni se lijepe u grozdove, sa zajedničkim ulivnim sistemom.
Zatim se to umače u neko vezivo i pijesak, par slojeva.
Nakon toga ide u peć gdje se vosak istopi i iscuri te se u kalup lijeva metal.
Ukratko objašnjeno a mislim da OK za shvatiti
Inaće u hrvatskoj mikrolijev radi samo HS-produkt u Karlovcu, i to za svoje potrebe.
Ja sam baš nedavno malo istraživao o tome i prikupljao ponude za mikrolijev za potrebe moje firme.
U principu je to postupak za velikoserijsku proizvodnju, 1000 kom na više.
Glavni razlog je cijena alata (za izradu voštanih modela).
Večinom se radi o visokoautomatiziranim alatima, s ejektorima i raznim dodacima, s po par gnijezda itd.
Ovisi o složenosti proizvoda, cijene alata su u tisućama eura. (govorim o ponudama koje sam dobio)
Našao sam jednu firmu koja ima 3D printer za vosak, to je rješenje za pojedinačne komade tj prototipove.
http://www.precisiewerk.nl/Uobičajene tolerancije za mikrolijev su oko +-0,13 na 25 mm. Može varirati s obzirom na vrstu materijala i još neke čimbenike.
Pretpostavljam da to nije dovoljno precizno za turbinice koje se vrte na 100k okretaja i da je potrebna naknadna obrada, finiš.
A kako drugačije neg obradom odvajanjem čestice
Toliko o mikrolijevu, ako nekog baš zanima mogu mu dati ponude koje sam ja dobio za svoj proizvod.
Uglavnom, mi smo procijenili da nam se za naše količine ne isplati, bolje je glodanje/tokarenje iz punog komada.