Možda su vijci za kojih 0,2mm van centra , ne znam baš ali dobro. Tome toliko ne pridodajem pažnje koliko centriranosti samog sklopa i slično.
DA je tu išta ven balansa ili centra, pri 115K RPM bi se razletilo u PM.
Što se tiče špigla i finisha, da tu si u pravu ali ovi dijelovi nisu ni blizu finisha, kada sve izglodam onda tek ide poliranje i glađenje. Na kraju još dovršavam vodobrusnim papirom 1000. Ali malo površinske grubosti mora biti jer sam špigl nije dobar za ovu namjenu, barem tako pišu oni koje to rade već godinama. Sve osim ležišta ležajeva i debljine diska je predimenzionirano za cca 0,3mm radi završne obrade. Na kraju se sve to dovede u red, vjeruj mi. Ja tako radim i to je moj postupak obrade koji se pokazao dobrim a ono što je dobro, ne treba mjenjati.
Nego kako sam pričao da sam posumljao u rezultate potiska, pričao sam to s pravom. Naime, sajle koje sam koristio kao veza između vage i kliznih nosača su mi savijale donju šipkicu na koju sam vezao preko gornja i tako se sila "trošila" na savijanje tih šipkica jedna prema drugoj. Radi krutostih tih sajli stvar se nije manifestirala na vagi.
Postavio sam radni stol okomito i mjerio prvo sve sa sajlama a tek onda sa užetom fi 2,5mm kojeg sam spojio samo na jednu štangicu.
Rezultati nebo i zemlja.
klizeči nosači teže otprilike oko 1,3 kg a vidi rezultate...slika 1 pokazuje oko 0,9kg
SAda stavljam bocu od 5l tekućine za šajbe koja teži 5,1 kg (nadodao malo vode) i spajam na klizače stola...slika 2
Težina koja je pokazana je 4,24 kg a trebala bi biti 6,4 kg (5,1 + 1,3) ...slika 3
Skidam užad čeličnu i postavljam uže vezano samo na jednu šilicu i gle raazlike...slika 4
E sada, meni je na vagi kod testiranja sa tim jeb.... sajlama davalo rezultate 4,1-4,98kg. naravno ad ću morati testirati ponovo motor da vidim koliko je to utjecalo na moje rezultate ali ja bih ovako rekao....6,4 kg je indicirano 4,2kg na vagi. Ako to podjelim i pomnožim sa razlikom koja mi nedostaje do mojih 4,9kg a to je 0,7 onda ja dobivam još jednu čitavu kilu gore što bi značilo da je motor davao oko 7,4kg potiska? (6,4 + 1)
mislim da bi to više priličilo mojim očekivanjima i samoj buci i mlazu koji je išao palio iz ispuha nego 5kg koje je vaga pokazala.
Opet ću morati testirati pa ću onda vidjeti točno , ali u svakom slučaju, vaga je na ovaj način na koji sam ja mjerio daleko manje osjetljivija nego sada kada s ovakvim načinom povezivanja radim.
Slika 5 je masa motora 1,3kg. Ja zadovoljan