Dečki, dečki... ajde malo lakše...svi koji ste do sada postali u ovoj temi poznati ste kao OK.. pa molim popiti čašu hladne H2O i malo razmisliti bez 'žuči'...
Htio sam zapravo čuti mišljenja, ma kako raznolika bila, pa sam stavio ono iz Wikipedije - koje je gotovo pa ekstremno mišljenje.
Ja Zagija doživljavam ovako: vrlo jednostavan i jeftin model, laka izrada i reglaža. Letenje Zagija nije zahtjevno, pa se i početnik brzo prilagodi elevonima.
Zagi nema trup i stabilizatore u smislu 'klasične' konstrukcije zrakoplova, pa je efikasan i ima mali otpor zračnoj struji, a to znači da jeftinim setupom postižeš odličnu brzinu.
Strelasta konstrukcija letećeg krila omogućava da su odnosi ispred i iza težišta uskladivi te se dobije dovoljna stabilnost za RC letenje, a elektronski mix 'elevon' daje i upravljivost.
(Ne zaboraviti da je amerima trebalo dosta vremena, truda i kojekakvog procesiranja da naprave B2 i uvedu ga u operativnu upotrebu, a braća Horten su 1944/1945 već imala stealth borbeni mlažnjak).
Pa onda po meni ispada da je ovakva konstrukcija primjerena za RC model, ali ne i za 'pravi' avion sa posadom ili putnicima. Valjda baš zbog te potrebe za stabilnošću?
Hsaraga je u pravu da je Zagi za neke manevre potpuno nepodesan: nemoguć je hoovering (jer je motor u pusher izvedbi), a traverza, let na nož i još neki manevri nisu mogući jer model u biti nema vertikalni stabilizator!
Probajte ovo: letiti Zagija na nekoj visini od cca 50 m i izvoditi osmice ali tako da je Zagi cijelo vrijeme na istoj visini ! Dosta teško, da ne velim nemoguće, traži se zaista precizno upravljanje i iskustvo RC letača da se kod ulaska, izlaska ili promjene smjera zavoja model ne počne lagano penjati ili spuštati !
Eto, to sam mislio raspraviti sa zagistima...
Damir