Foam Board Plane - Rasta Plane - moj dizajn
Pozdrav,
dakle da podjelim iskustvo u ovom novom materijalu za mene, a trenutno dostupnom koliko trebam po nula kuna.
Dakle FOAM BOARD ili ti ploća koja služi za plakate, debljine je oko 9mm i morao sam skinuti s obje strane sam sloj plakata. Što i nije bilo teško, ogulio plakat 1200x900mm u 5 min i dobio taj dosta zahvalan i čvrst materijal.
Odmah, stvar po meni ove debljine 9 mm i nije baš za lakše manje avione, možda bi se dao složiti koje brzo leteće krilo no nemam iskustva u tom dijelu.
Ovako odmah sam poćeo slagati profil avion oko 95 cm promjer krila, s krajnjom masom od oko 600-700 grama s baterijama 3S od 1250 do 2200mAH.
Motor je oko 70 grama turnigy 890kV i esc 25A, prop oko 10x4,7 11x3x8.
Nisam previše eksperimentirao s propelerima, letio sam 4-5 puta, i dalo bi se izvući svašta, no morao sam reciklirati avion zbog drugih planova a uz to sam se selio, pa je sam avion završio u kontejneru.
No za prvi put, bilo je stvarno ok.
Avion je na kraju imao WL oko 22g/dm2 što je uspjela da leti u biti stvarno sporo, a ako bi se potegnulo i dosta brzo. No mislim da loš odabir propelera i igranje s CG je moglo učiniti i više, ovako samo za letenje i osnovne akrobacije dovoljno.
Snaga, poleće iz ruke, vertikala malo spora do nekog djela moguća, luping itd loš zbog igranja s CG, jednom super brz i lak, drugi brz, no smatram da je stvar mog neiskustva.
Čvrstoća: prvi let je bio direkt na nos u travnjak, i sve ostalo na svom mjestu ravno i čvrsto. Direkt na nos;)
Izrezivanje je bilo lako exacto nožićem, no brzo se otupi na toj pjeni. Fuse sam olakšao nasumično raspoređenim rupama, i nisam ga ojačavao ničime već sam za njega ostavio s obje strane plakar (naljepljeni papir da stoji) tako da je samo po sebi bilo skroz čvrsto, a opet dovoljno lako.