davor,
jel znas mozda koji su programi ponudjeni hrvatskoj i ako znas daj nam malo opisi svaki s prednostima i manama ako nije problem
nije da se hvalim, ali ja osobno znam... ali pošto si pitao Davora, neka on odgovori(osim ak nije trik ili retoričko pitanje)
kakav trik? ako znas samo pisi.
pošto si(ili ste) zrakoplovni modelar, sigurno čitaš časopise s tom tematikom... kako Aeroklub(ako ga još ima) pa sve do Aeronautike i ostalih... ako ne, to me malo čudi... zato mislim na trik pitanje(ja sve znam pa čekam da ti zezneš i poklopim te)... nebitno... za one koji ne znaju...
SAAB nudi svoj Gripen kroz offset račun(kao što je ponuđen Mađarima i Česima što su oni prihvatili) i traže lokacije za gradnju tvornica dijelova za Gripen(nešto se spominjao stajni trap) ako ih već nemamo... mislim, tako veliku i kvalificiranu tvornicu i tvrtku... sad je pitanje, ako trebaju stajni trap, šta ga nama uvaljuju? pa, koliko sam shvatio mile, drage i plave Šveđane, kojoj god zemlji da ponude Gripena, nude ga kroz offset i mogućnost da ta zemlja sama proizvodi dijelove aviona(što za sebe što za SAAB) te time dolazimo do toga da Mađari i Česi već naveliko rade u tvornicama(po toj njihovoj priči koju ja znam) proizvodeći dijelove... nadalje, ako proizvodiš dio za nešto kao i netko drugi, nije potrebna kupovina i trgovina nego samo zamjena jedno s drugim... također nude i stealth razarače(koje sam već spomenio 2-3 puta) uz tih 12 Gripena(8+4 školska koja mogu po potrebi borbeno djelovati) s tim da su razarači uključeni u cijenu... također, bilo je neke priče oko toga da se snizi cijena cijeloga paketa, ali o tome ne znam dalje(ako su stvari promijenjene)... također nisam siguran dali i dalje nude Gripene A i B ili su se predomislili i nude C i D(naravno, C i D su puno napredniji)
Lockheed/Martin nudi svoj Falcon(F-16) pod, meni osobno, najsmiješnijom ponudom i dokazom kretenizma... nude svoje stare oko 10 godina(ne dotrajale, ali ipak stare) 16-ice pod vrtoglavim cijenama i uslovom da je samo obuka "besplatna"... dakle, avion star 10 godina prodaju pod punom cijenom i ne plačaju ništa osim obuke(da ne govorim da su neki(ne svi) naši piloti već obučeni za Falcona još prije 3-5 godina)... naoružanje i dijelove(i ak nam još što zatreba) ćemo morati kupovati sami po potrebi... ne nude offset niti išta drugo... ne znam dali tu treba biti magistar da se vidi koliko su Ameri drski sa samim načinom prodaje i ponude... ja ih osobno preferiram(ne potpuno, naravno, ali vojnu industriju da), ali što je previše, previše je
Mikoyan i Gurevich nude svoj MiG-29 tako što ćemo mi, ako ga kupimo, imati remont apsolutno svih aviona i helića koji su u našem HRZ-u... dakle, tu su Mil-Mi-24(ako se to još može izvući), Mi-8 i ostala ekipa... nisam siguran za obuku i naoružanje, ali mislim da to uključuje cijenu... dakle, u cijeni imamo avion koji može ponijeti nuklearno naoružanje skupa sa obučenim pilotom sa raketicama s tim da će obnoviti ostatak zračne flote koliko god je moguće... oni koji poznaju Ruse i ruske letjelice, to troši goriva kao ja vode... guta kao ludo... dakle, sve super, divno i krasno, ali tko bi plaćao gorivo?
Dassault nudi svoj Mirage 2000N također pod dosta velikoj cijeni i nije uključena obuka pilota niti offset račun(iako nisam u potpunosti siguran)... avion koji si kupiš, puno te dođe i još si moraš polagati za njega... za naoružanje nisam siguran, ali me nebi iznenadilo da moramo kupovati sami
također se nešto spominjao Eurofighter... dakle, kad uđemo u NATO, dobijemo Eurofightera na poklon... kako da ne... vidim, oni su se skrbali jučer,a ne dotrajali MiG-ovi... Eurofihtera možemo kupiti ako hoćemo i imamo mali popustić jer smo u NATO-u(nije to veliki popust jer i Njemačka, Italija, Britanija i Španjolska(ako je u tome) moraju zaraditi, jel)... nisam siguran za naoružanje, ali mislim da se govorilo da je obuka uključena u cijenu...
sve u svemu, kad sam čitao ponude(što iz časopisa, što MORH-ova objavljivanja, što slušao sa strane), Gripen nam je najbolja opcija kad uzmemo u obzir da je nov, elegantan(ok, lijep je, ali to ne igra ulogu jer ne idemo na Fashion.hr), ponese dosta naoružanja(na svih 6 mjesta može staviti raznovrsno naoružanje te ponijeti 3 tankera(ako mu je baš gusto), Falcon je dotrajao i skup(to nam ponudili jer smo si kao prijatelji... mislim, jesmo, ali imamo i mi obraza), Mirage 2000N nije baš nešto, Fulcrum je super, ali malo previše za naše potrebe(iako bi ga bilo lijepo imati u garaži=hangaru), Eurofighter nuđen pa povučen(i o tome koliko je njima u interesu da se on proda)
ako kojim slučajem nisam rekao neke točne informacije, slobodno me se može ispraviti... pored onoga što nisam bio siguran sam napisao da nisam siguran tako da sam svjestan da to ne znam do kraja... za ostalo znam 100 %