Odg: Ode nam pola vojne "flote"
Reply #124 –
pošto sam pročitao najnovije ponude dragih ponuđača... malo ću prokomentirati iako ne znam zašto je propao posao sa mojim najmilijim Gripenom...
Ameri još uvijek ostaju pri tome da nude svoje Falcone za "kikiriki i besplatno" s tim da svaki avion treba na remont u vrijednosti od 10-12 milijuna dolara... ako "kupimo" 12 takvih to nam je 120 milijuna od oka i to samo za remont bez offseta(a gdje je još naoružanje, obuka pilota i osoblja, gorivo...)... ne nude svoje avione nego Izraelske... svaka njima čast, ali ne trebamo generaciju '75... također sam čuo jednu od najglupljih izjava u povijesti... kako Ameri nude svoje Falcone samo i jedino saveznicima(među tih par saveznika je Izrael, Grčka, Turska, Južna Koreja, Belgija, Nizozemska, Danska i još njih 10-tak(sveukupno sam nabrojao 17 zemalja))... naravno, izjava je došla od novinara sa HTV-a na Dnevniku u pola 8... također je jedan njegov sugovornik i bivši bojnik rekao kako trebamo kupiti F-16 radi političkih razloga, a i zato što je stariji... nebi bilo zgodno da prelazimo na nešto najnovije... kao da smo glupi i nesposobni, al ok...
Njemci nude svoje Eurofightere pod 80 milijuna dolara s tim da je tu uključena obuka i naoružanje... offset je također 80 milijuna(kupiš avion da prodaš nešto drugo što te na kraju izađe kao avion na poklon radi super odnosa) te također nude pokrivanje zračnog prostora RH besplatno i to na nekoliko godina kao i besplatan remont na više godine(te dvije informacije mogu ovako reći jer ne znam o koliko god. se radi, ali je više od 5)
Rusi nude svoje najnovije 29-tke pod upola cijene od najeftinije ponude uz gradnju remontnog središta na Plesu i remont svih ruskih letjelica(što nije loše)... u cijeni je naravno i obuka pilota i osoblja... jedina mana MiG-u je velika potrošnja i brzina(dvomotorac koji do Rumunjske ode na kavu) pa je pitanje dali nam treba nešto tako brzo i veliko jer smo mi ipak premala zemlja... također te 29-tke su ponuđene jedino i isključivo Indiji... dakle, uz Ruse ih koristi i Indija(toliko o tome kako Rusi dijele svoje avione šakom i kapom, a Ameri "samo" saveznicima kojih je 20)... kad bi kupili Rusa... mislim da bi se Srbi pojeli jer su oni s njima prst i nokat... al ok...
Francuzi nude svoje dotrajale Miragee, ali bez offseta i obuka nije uključena u cijenu... u biti, Francuzi ne nude ništa
koliko sam shvatio, najbolje je uzeti Gripena... al ok, kad je on već otpisani... osobno se dvoumim između dva dvomotorca... dali želimo Švabe iznad glave i u dvorištu ili Ruse svaki dan slijedećih 40 godina skupa sa remontom u srcu države? od ta dva aviona... brži je Eurofighter... lakši je, manje troši, nije kompliciran... ali je zato okretan, brz, momentan i svugdje se brzo stvori... 10 nosača za rakete sasvim dovoljno... pitanje je jel nam treba takva jurilica ili aviončić kojega se i Ameri boje, a Rusi diče