http://www.vidiauto.com/01novosti/index.php?id=18324
ZAC sve je fino i rekao bi Med i Mlijeko
ALI nigdje nisam mogao saznati koliko i kakve Baterije sacinjavaju taj veliki Paket,
znam samo da su veoma skupe i kratkoga vijeka,radim sa takvima.mislim, jer boljih nema za sada
znas li vise o tome,
Pozz Iv
Baterije su litij-željezno-fosfatne, s 20 Ah po ćeliji. Sadrže 60 baterijskih ćelija, s oko 1.500 dijelova elektronike, jedan baterijski modul je mase 60 kg, a ukupno se ispod podnice nalazi 10 modula (verzija koja je bila u Frankfurtu baterije ima raspoređene ispred i iza prednje i stražnje osovine). Time se masa baterija penje na 600 kg, a Concept One ima masu od 1.700 kg.
Baterije će nakon 2.000 do 3.000 ciklusa punjenja izgubiti kapacitet oko 10%, a životni vijek baterija ponajviše ovisi o Battery Management Systemu koji upravlja baterijom. Ručno proizvoden Battery Management System koji nadgleda rad baterija kapaciteta 92 kWh i hladi ih. Upravo su baterije jedan od ključnih dijelova Concepta One, jer mu one daju potrebnu snagu. Baterije se hlade, ali i griju, putem ćelija.
To su Rimčeve riječi u vezi baterija za model koji je išao u Frankfurt na sajam. Možda je došlo do manjih promjena u međuvremenu no baterije su sigurno iste.
Ne vjerujem da ti Iwek koristiš takve baterije u svojim avionima zato jer su teške. Mislim da je Rimac prvu bateriju imao LiPo pa je odustao brzo od njih.
No po njegovim riječima uz njegov Battery Management System baterije imaju dug vijek trajanja. Te baterije trpe svašta no vjerujem da će trajati naj duže ako se vodi briga o baterijama.