Vidim da svako malo netko slupa neki model koji usput nosi FPV opremu i dosao na ideju o ovom postu;
Zapravo radi se vecinom o neinformiranosti letaca koji krenu letjet FPV sustav ili je oprema nepravilno podesena. Evo da ukratko obasnim zasto se takve stvari dogadjaju i kako ih izbjegavati. Prva i osnovna stvar je oprema, na trzistu je hrpa video linkova, pusta napuhavanja snage na istima, sama izvedba je isto razlicita od proizvođača do proizvođača. E svi mi gledamo kako jeftinije proci sa tom istom opremom mada u konacnici sve to kosta puno vise, dovoljno da se jednom skrsi model, normalno da ima video linkova koji rade uredno i za male pare a to sve ovisi jesi pogodio seriju ili nisi, vecinom se radi o kineskim proizvodima koji su normalno i tri puta jeftiniji od recimo Lawmate uređaja.
Jako je bitno na kojoj frekvenciji ta oprema radi i koji mi R/C uredjaj koristimo. Poznato je da na 2,4GHz bandu Spektrum,Assan,Corona,Turnigy pa cak i neke stanice od 35/40MHz imaju jako velikih problema sa video linkovima, jednostavo im video link odreze domet za 60-70% pa cak i vise kod nekih, vecinom se to vidi u startu kad se pale ti uredjaji, serva pocinju vibrirat sama od sebe, najvise se primjeti na rasponu frekvencija video linka od 900-1300MHz. U tom slucaju najbolje izbjegavati takve kombinacije jer sam bio svjedok par puta da gore navedena RC oprema prestaje radit na udaljenosti od 300-350m, znaci potpuni gobitak upravljanja i naravno model pada ko cigla.
Isto jako bitna stvar je snaga, za sve oni koji lete neku standard udaljenost, ajmo rec da je 2-3km sa standardnom RC opremom nema potrebe video link jaci od 200-300mW, taj isti baca na 2km udaljenosti ko od šale. Bolje rjesenje je kupovina ili kucna izrada PATCH antene za video prijem, domet i kvalitetu linka poveca za 3-4 puta.
Kanale na video linku podesiti tako da ne prekalapaju RC band - harmonici; Evo primjer: kanal 6 na vecini predajnika je 1160MHz, njegov harmonik tocno lupa na pocetak 2,4G RC banda, pa jos u kombinaciji sa opremom koja nema Spread Hopping pad modela je zagarantiran.
Antena na video predajniku je isto ogroman faktor, one tvornicke sta dolaze su podesene tako da poklapaju sve frekvencije koje je predajnik u mogucnosti emitirati pa tu automatski ima ogromno neiskoristeno podrucje koje se naravno mora negdje izbaciti i onda sprica na RC.
Pametno bi bilo odabrati jedan kanal i za njega napraviti ili dipol ili invertedvee antenu. Takve antene imaju maksimalnu iskoristivost izracene snage pa postoji mala mogucnost da ce stvarati probleme na okolnu opremu a ujedno se dobiva i puno kvalitetniji signal video linka. Ima na netu hrpa nacrta i proracuna za izradu tih antena, a nije ni neka investicija, par kuna svega.
Ono sta je jos mođu bitnijim stvarima je i sam raspored komponenti. Prema mogucnostima bilo bi poželjno da se razmaknu video predajnici od RC prijemnika, koristiti isprepletene servo kablove ili stavljat feritne špule na krajevima kako bi se eliminirale smetnje.
Dodat cu jos detalja, nemam vremena vise pisat....