Svaka čast.
Jedno pitanje, dali ima razlike (predpostavljam da ima ) 6coptera u y i klasike kad velim razlike onda mislim na samu stabilnost i okretljivost modela.
Mislim da se pisalo po forumu o tome ali....
velika razlika.....
Y 6kopter se ne razlikuje od 3 koptera po ničemu....
čak je 3kopter bolji
jer.....
na trikiju imaš 3 motore koji svaki puše recimo pola kile, na y 6kopteru imaš 6 motora koji svaki puše pola kile, ali.....
pošto su jedni iznad drugih ako su kontra elise umjesto 1kg potiska po kraku dobiješ oko 0,8kg, a ako se elise vrte u istu stranu, još manje od toga, tak da iskoristivost mu je užasna.....
dok u običnoj konfiguraciji sa 6 krakova potisak se normalno zbraja....
jedina "prednost" Y 6koptera je manja masa, jer ima samo 3 kraka, dok običan ima 6, ali nemreš usporedivati Y i običan, to je ko da se uspoređuje 3kopter sa 6kopterom
okretnost 6koptera je ok nema razlike između trikija, osim rotacija "repa" jako je slaba ako usporediš sa trikijem koji ima servo na repu
imaš jednostavnu računicu o potrošnji.... naravno ovisi o motorima koje imaš, ali otprilike ti za svakih 80g mase modela treba 1A da model lebdi
moj novi model sa linkom, kamerom i telemetrijom ima 1600g i treba mu oko 21A da lebdi, ako drugi koji imaju multikoptere naprave svoju računicu, ispalo bude slično, oko 75-85g ovisno o motorima tj. njihovoj iskoristivosti....
o večoj potrošnji struje, ako imaš više motora.... ne slažem se sa davorom
.... jer ako imaš više motora možeš trošiti čak i manje... ako pogledaš krivulju iskoristivosti motora na manjim okretajima motor ima veću iskoristivost, pa manje "dudla"... potrošnja ti je oko 1A za 80g mase, pa trošiš kolko lagano napraviš model
zato ja letim na "naljepnice" od motora
a to kaj moj model troši je zato jer nosi, od 1600g ukupne mase malo preko 1300g je elektronika(komponente, žice....), a malo ispod 300g je sam model
ovo kak je davor počel "dilati" 4 koptere ispada "zlatna sredina", kolko sam ga probal leteti, leti vrhunski, a usporedno sa 6kopterom puno ga je lakše složiti, a ispada i jeftiniji.....
ja volim komplicirati stvari, pa zato i sad čekam dijelove za 12kopter, predviđam 1,9kg RTF i preko 6kg potiska..... u zraku bi trebal duže biti nego 6kopter sa istim baterijama, bar mi je tak reklo "gatanje" po krivulji iskoristivosti..... ali.... ćemo vidit